Er ligt een zeehond op het strand, wat moet je doen? Om te beginnen: houd minstens 30 meter afstand. Heb je een hond bij je, lijn hem dan aan en vraag andere mensen dit ook te doen. Honden en zeehonden kunnen elkaar naar verwonden. Is de zeehond blauw gemarkeerd, dan is hij al gecontroleerd door de dierverzorgers van Ecomare en wordt hij in de gaten gehouden.
Rust is essentieel
Zoals afgesproken in het Zeehondenakkoord wordt een zeehond niet meteen meegenomen naar de opvang, tenzij hij acuut in nood is. Hij wordt eerst minimaal 24 uur geobserveerd om te kijken of opvang wel echt nodig is. Rust is daarbij essentieel, vandaar het afstand houden. Jaag de zeehond onder geen beding het water in. Dan verspilt het dier nodeloos energie die hij juist zo hard nodig heeft. Maak je je zorgen om de zeehond, bel dan met Ecomare via 02222-317741.
Observatie
Een zeehond die onder observatie staat, is te herkennen aan een markering met gekleurde verf. Op Texel wordt blauw gebruikt, elders andere kleuren. Heel jonge pups worden gewogen om te controleren of de moeder naar het jong komt om hem te zogen. Neemt hij tijdens de observatieperiode toe in gewicht, dan weet de moeder het jong blijkbaar te vinden en is er niks aan de hand. Valt de pup af, dan wordt hij meegenomen naar de opvang.
Samenvattend
- blijf op verrekijkerafstand en lijn de hond aan
- vraag omstanders jouw voorbeeld te volgen
- bel, als je je zorgen maakt, met Ecomare (0222-317741)