Er is alweer zeevonk gesignaleerd! Er kwam een melding van Terschelling, dus bioloog Pierre Bonnet was alert. En jawel: op het wad trof hij roze-gekleurde ophopingen van algen aan, die hij herkende als zeevonk. Overdag ziet het er niet bijzonder uit, maar ’s nachts veroorzaakt het een spectaculaire lichtshow op zee.
Afweer
Het chemische proces dat het oplichten van de zeevonk teweeg brengt, wordt bioluminescentie genoemd. Het is een afweermechanisme van de alg, om vijanden af te schrikken. Boffen wij even dat hij dat op deze manier doet, daardoor kunnen wij genieten van prachtige blauw en blauwgroen oplichtende golven! Doordat het op de Waddeneilanden echt donker is ’s nachts, is het hier extra mooi te zien.
In het donker
Meestal wordt zeevonk in de zomer gezien. Het is een verschijnsel dat vaak optreedt na warme, rustige dagen. Dat er nu zo vroeg in het jaar zeevonk te zien is, zal komen door een combinatie van veel licht en harde wind, die de alg naar de kust heeft geblazen. Je hebt ‘s avonds wel even geduld nodig om het te kunnen bewonderen, want het moet ècht donker zijn. In de zomer kan het zomaar tot middernacht duren voor het goed te zien is. Maar het is het wachten zeker waard, want het is verrassend mooi.