Een klein vachtje in de branding. Fotografe Sytske Dijksen ontdekte tijdens een strandwandeling afgelopen weekend een dode zeehondenfoetus. De kop en voorpoten misten. Het geboorteseizoen van gewone zeehonden start half mei. Dit diertje was dus ruim een maand te vroeg geboren.
De aangespoelde te vroeg geboren zeehond (© Foto fitis, Sytske Dijksen)
Lange haren
Hoewel het achterlijfje helemaal volgroeid is, was toch duidelijk te zien dat het om een te vroeg geboren pup ging. Het had nog de lange haren die gewone zeehondenpups alleen in de baarmoeder hebben. Deze vacht verliezen ze vlak voor de geboorte. Dit in tegenstelling tot de grijze zeehonden. De pups van deze zeehondensoort worden in de wintermaanden geboren en hebben de eerste drie weken van hun leven nog wel een lange, dikke vacht.
Te vroeg geboren
Af en toe wordt een levende te vroeg geboren pup gevonden. In 2016 kwam zeehond Tibbe bij Ecomare in de opvang. Hoewel hij in het geboorteseizoen geboren was, was hij erg klein en had nog lange haren. De vroegste zeehond die ooit gevonden is, was zeehond Gijsje. Dit piepkleine zeehondje werd eind april vorig jaar door Zeehondencentrum Pieterburen opgevangen. Helaas overleed het diertje na enkele dagen.
De te vroeg geboren zeehond Helga kwam in 2010 bij Ecomare in de opvang
Bijzondere zwangerschap
Zeehonden hebben een bijzondere dracht. De zwangerschap van gewone zeehonden duurt elf maanden. Daarvan zijn de eerste maanden een zogenaamde ‘stille zwangerschap’. De bevruchte eicel nestelt zich pas na een maand of twee in de baarmoeder en begint dan te groeien. Eigenlijk is de draagtijd dus maar 9 maanden.
Bij Ecomare
In de expositie over de natuur op Texel bij Ecomare is een zeehondenfoetus van dichtbij te bekijken. Ook dit diertje was dood op het strand aangespoeld.