Vroeger zwommen zeehonden gemakkelijk de binnenwateren op vanuit zee. Tegenwoordig is dat door alle sluizen, dijken en waterkeringen een stuk lastiger. Toch komt het nog regelmatig voor dat zeehonden in het binnenwater worden gespot. Ze blijken vindingrijk in het passeren van allerlei barrières. Voor het eerst is door wetenschappers op een rijtje gezet tot waar gewone zeehonden komen en wat ze er eten. De avontuurlijkste blijkt Maastricht te hebben gehaald.
Gewone zeehond
Door de sluizen
Voor zeehonden maakt het niet zoveel uit of het water nu zout, brak of zoet is, als er maar genoeg te eten is. In de Oosterschelde en de Grevelingen telden de onderzoekers de meeste zeehonden. De waterkering van de Oosterschelde staat meestal open en vormt voor de zeehonden nauwelijks een hindernis. Maar ook in het afgesloten en zoete IJsselmeer worden regelmatig zeehonden gespot, net als in de grote rivieren. Hiervoor moeten de dieren door de sluizen glippen wanneer boten passeren of de sluisdeuren op een kier staan.
Grote prooien
Dat zeehonden in zoet water prima aan hun kostje kunnen komen was al langer bekend uit foto’s en verslagen van ooggetuigen. Zo is er een foto van een zeehond die zich tegoed doet aan een enorme snoek. Ook met baarzen, karpers en paling zijn ze gefotografeerd.
Zeehond in de lek met snoek (© Joke en Bas Klinkien)
Bekende kost
Grote prooien die boven water worden opgegeten zijn makkelijk te zien door wandelaars of passanten. Bij kleine prooien wordt het moeilijker. Zeehonden slikken kleinere vissen onder water door. Geen mens die dat ziet. Voor het eerst hebben wetenschappers nu de maag van een gewone zeehond die in zoet water was doodgegaan kunnen onderzoeken. De zeehond bleek in het zoete IJsselmeer vooral bot, spiering en een rivierprik gegeten te hebben. Allemaal soorten die ook in de Waddenzee gevangen hadden kunnen worden. Misschien zijn ze toch niet zo avontuurlijk, die zoetwaterzeehonden….
Meer weten?
Het onderzoek naar de zeehonden in binnenwateren is uitgevoerd door Wageningen Marine Reserach en de Universiteit Utrecht. Een artikel over het onderzoek is te vinden in de Lutra, het wetenschappelijke tijdschrift van de Zoogdiervereniging. Op onze website kun je meer lezen over gewone zeehonden en wat ze eten.