De dierverzorgers van Ecomare zagen tussen de meeuwen op het buitenterrein een meeuw waarvan ze twijfelden over de soort. Hij leek op een zilvermeeuw, maar week teveel af om hem met zekerheid zo te noemen. Toevallig was de vogel geringd, dus snel de verrekijker gehaald. Het lukte ze om de ring af te lezen en daarmee de geschiedenis van de vogel te achterhalen. Over welke soort hij is, blijken de experts van mening te verschillen!
Twijfels
De meeuw is in 2019 in Engeland een geringd. De onderzoekers dachten toen dat hij hybride was: een kruising tussen een zilvermeeuw en een pontische meeuw. In mei 2020 is de meeuw teruggemeld uit Moermansk, Rusland, als een zilvermeeuw. Omdat de dierverzorgers hem ook niet konden thuisbrengen, hebben zij meeuwenexperts uit hun netwerk gevraagd wat zij ervan denken. Op basis daarvan wordt nu gedacht dat hij een Scandinavische zilvermeeuw is!
Ringgegevens melden
De gegevens van geringde vogels worden wereldwijd verzameld door samenwerkende organisaties. In Nederland is het Vogeltrekstation daarvoor verantwoordelijk. Vind je een dode vogel met een ring om zijn poot, dan is het belangrijk dat je het ringnummer, de plek en de datum waarop je hem hebt gevonden, doorgeeft aan het Vogeltrekstation via vogeltrekstation.nl/nl/vogels/ring-gevonden. Je hoeft de soort niet te weten; de ringen zijn uniek en aan het nummer is de hele geschiedenis van de vogel gekoppeld. De dierverzorgers hebben de huidige locatie van deze afwijkende meeuw natuurlijk ook doorgegeven.
Ringonderzoek
Een deel van de geringde vogels wordt alleen na overlijden teruggemeld. Sommige hebben echter een hele lijst terugmeldingen in hun dossier staan. Dit zijn bijvoorbeeld grote vogels met grote ringen die met een telescoop kunnen worden afgelezen. Maar ook kleine vogels die teruggevangen worden in vogelringstations kunnen meerdere terugmeldingen op hun naam hebben. Dankzij dit onderzoek is veel bekend over de levensverwachting van verschillende soorten, hun trekroutes en broedplaatsen.