De hele collectie van Ecomare is de laatste anderhalf jaar onder de loep genomen. Elk collectiestuk wordt beoordeeld, beschreven en in het nieuwe collectieregistratiesysteem gezet. De items zijn verdeeld naar type object. De walvisbotten vormen samen zo’n groep. We hebben er heel veel van! Ze zijn inmiddels allemaal ingevoerd.
Arthur laat zien hoe de halswervel van de griend bij de schedel hoort
Met elkaar
Het beschrijven en selecteren van de objecten is de taak van conservator Arthur Oosterbaan. Collectiemedewerker Gerbrand Gaaff voert het in en vrijwilliger Anne Mattner fotografeert alles, in een speciaal hiervoor ingerichte fotoruimte. Al met al een enorme klus!
Deels gedaan
De walvisbottencollectie van Adrie en Ineke Vonk, die enkele jaren geleden aan Ecomare is overgedragen, is eerder helemaal geregistreerd. Het echtpaar Vonk heeft zoveel botten verzameld, dat een hele groep vrijwilligers nodig was om de klus in een jaar te klaren. De walvisbotten die in het depot van Ecomare liggen, waren nog niet gedaan.
Verrassingen
Tijdens het uitzoeken ontdekt Arthur geregeld fouten in de determinatie of het eerdere inschrijfwerk. Ook het uitzoeken van dit deel van de walvisbottencollectie bracht een paar verrassingen. Een halswervelblok bleek niet van een vinvis, maar van een potvis te zijn. Een ander halswervelblok was niet van een tuimelaar, maar van een griend. Bovendien vond hij een nog niet ingeschreven zak met botjes, die van een gewone dolfijn uit 1981 bleken te zijn. De schedel van dit dier bevindt zich in de collectie van Naturalis in Leiden.
Verhuizen
De walvisbottencollectie van het echtpaar Vonk is opgeslagen in hun schuur. Arthur wil de botten die nu nog in het depot van Ecomare liggen, daarheen verhuizen, zodat alle walvisbotten bij elkaar liggen. De schuur is al behoorlijk vol, dus hier wacht een nieuwe uitdaging!