UPDATE: Sinds maandagochtend wordt in de haven van Den Helder een bultrug gezien. Dit is heel bijzonder, maar op zich niet uniek of per definitie gevaarlijk voor het dier. Bultruggen kunnen over het algemeen goed omgaan met ondieptes. Stichting SOS Dolfijn geeft aan dat de walvis normaal gedrag vertoont. Scheepvaart kan wel gevaar en stress opleveren voor het dier. SOS Dolfijn heeft daarom direct contact opgenomen met de verschillende verantwoordelijke instanties. Zo is de verkeerscentrale Den Helder aanwezig om schepen op afstand te houden en is het ministerie van Economische Zaken geïnformeerd.
Bultrug in het Marsdiep in 2009
UPDATE: tot en met vandaag (vrijdag 3 maart) is de bultrug in de haven gezien.
Steeds vaker gezien
Bultruggen komen sinds 2003 steeds vaker voor in de zuidelijke Noordzee. De laatste keer dat er daarvoor één gezien was, was in 1755! Tegenwoordig worden ze elk jaar wel gezien vanaf een Nederlands strand, vissend voor de kust alsof het nooit anders geweest is. In februari 2015 zwom er zelfs een bultrug door de Oosterscheldekering en afgelopen december werd er een in de Westerschelde gezien. Ook in havens zijn ze wel eens eerder gekomen. Op 22 oktober 2016 verbleef er nog een in de haven van Vlissingen. Na een paar uur vertrok de walvis toen weer. Waarom de bultrug ons land opeens weet te vinden is onduidelijk. Hun aantal is wel duidelijk toegenomen nadat de walvisjacht in onze streken is gestopt.
Ondiepe zee geen probleem
Bultruggen kunnen goed overleven in ondiep water. Daarom is het voor hun geen probleem als ze in de Noordzee terecht komen. Ze kunnen er ook prima eten vinden. Voor potvissen ligt dat anders, dat zijn echte duikers die inktvissen eten uit de diepte.
Zeven
Bultruggen zijn baleinwalvissen. Ze filteren hun eten uit het water met baleinen; een soort grote zeef. Daarvoor scheppen ze met hun grote bek scholen vis uit het water. Het water laten ze door hun baleinen naar buiten lopen, de vissen blijven er achter hangen en kunnen zo opgegeten worden. Als ze aan het vissen zijn zie je ze vaak boven water komen met hun bek wagenwijd open. Mogelijk is de walvis achter een school vissen aan in de haven terecht gekomen.
Rust en ruimte
Rust en ruimte zijn nu het belangrijkste voor de walvis. Door schepen op afstand te houden, heeft de bultrug in de haven van Vlissingen zelf de weg naar zee gevonden. Ook de bultrug die door de Oosterscheldekering was gezwommen en daar een dag is gebleven kon door hem rust en ruimte te geven zelfstandig de Noordzee weer bereiken. SOS Dolfijn roept daarom iedereen op om niet met boten naar de walvis te gaan, niet in de uitgang van de haven te varen en de bultrug zoveel mogelijk met rust te laten.
Meer weten?
Wil je meer weten over bultruggen? Kijk dan hier. Via de social mediakanalen van SOS Dolfijn (Facebook en Twitter) en hun website kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.