Een gedoornde hartschelp, zaagjes, hartzee-egels, slangsterren en nagelkrabjes; zomaar een greep uit de onverwachte soorten die fotografe Sytske Dijksen de afgelopen week op het Texelse strand heeft gevonden. Deze bodemdieren vind je normaal gesproken alleen ver weg op zee. Dat je ze nu ook zomaar op het Texelse strand kan tegenkomen, komt door de zandsuppletie die bij strandpaal 9 plaatsvindt ter bescherming van de kust. Met het zand dat op de kust wordt aangebracht, komen ook bodemdieren mee.
De gedoornde hartschelp (Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Zandsuppletie
Voor de zandsuppletie spuit een baggerschip de komende tijd 650.000 kubieke meter zand op het strand. Het zand komt van de zeebodem voor de kust van Castricum, verder weg op zee. Daar wordt het opgezogen en vervolgens op het strand gespoten of dicht onder de kust voor het strand aangebracht. Omdat het zand niet uit de Noordzee ter hoogte van Texel komt, zitten er andere soorten in dan normaal.
Soorten
Met het zand komen ook dieren mee die verder uit de kust op en in de zandbodem leven. Soms zijn dat er heel veel. Een week geleden ontdekte Sytske duizenden slangsterren op het strand. Het ging om twee verschillende soorten; de gewone slangster en de kleine slangster. Slangsterren leven vaak in enorme dichtheden. Zo’n samenscholing bevond zich waarschijnlijk ook in het gebied waar het suppletiezand wordt gewonnen. De vondst van de gedoornde hartschelp twee weken geleden was heel bijzonder. Het was niet bekend dat deze schelpdieren voor de kust van Castricum leefden.
Slangsterren op het strand (Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Meeuwen
De bodemdieren op het strand leveren een gedekte tafel voor de Texelse meeuwen. Het is dan ook een drukte van belang bij de buizen waar het zand mee op het strand wordt gebracht. Eén van de aanwezige vogels was daarbij iets te gretig. Hij lette niet meer goed op en raakte klem in het opgespoten zand. Sytske ontdekte hem en bevrijdde de zilvermeeuw uit zijn benarde positie. Gelukkig had hij niets overgehouden aan het hachelijke avontuur, met veel kabaal vloog hij direct weer weg.
Deze meeuw in het zand kon gelukkig snel worden bevrijd (Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Verboden gebied
Tijdens de werkzaamheden zijn grote delen van het strand gewoon toegankelijk. Het stuk strand waar wordt gewerkt is echter verboden gebied vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Strandwandelaars kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren.