Een aangespoelde kist op het strand, hét recept voor verrassingen. Texelaar Sabien Bosman zag dat hij vol eendenmosselen zat en bracht de kist naar Ecomare. Dierverzorger Jarco Havermans ontdekte er nog iets op, wat veel bijzonderder is: kleine kreeften die nog bijna nooit eerder in Nederland zijn gezien!
Opgekruld achterlijf
De kreeftjes van een paar centimeter groot, horen tot de familie van de Galathea’s, de oprolkreeften. Deze groep dankt zijn naam aan het feit dat hun achterlijf tegen hun buik geklapt zit. In plaats van een langgerekt lichaam lijken ze hierdoor een kort lijf te hebben. Eén van de soorten op de kist is Galathea intermedia. In het Nederlands wordt deze rugstreep-oprolkreeft genoemd.
Zeldzaam voor Nederland
Oprolkreeften zijn niet zeldzaam, ze komen over een groot gebied voor. Het is echter wel een familie die uitsluitend op een harde ondergrond leeft. Nederland is vanwege de zanderige bodem voor de kust geen geschikt leefgebied voor deze dieren. Vandaar dat ze bijna nooit eerder in ons land zijn gemeld. Voor Texel is het de eerste keer dat ze zijn gevonden.
Te zien
De kreeften zijn in de zogenaamde rotspoel in het Zeeaquarium geplaatst. Hier hebben ze een geschikte ondergrond tot hun beschikking. Ze kunnen zich goed verstoppen tussen de stenen. Je moet dus goed zoeken voor je ze ziet!