Tijdens werkzaamheden aan een windmolenpark voor de kust van IJmuiden zagen medewerkers van Eneco op 12 oktober een grote walvis zwemmen. Het bleek te gaan om een gewone vinvis, een bijzondere soort voor dit gebied. Gewone vinvissen komen over de gehele wereld voor, maar meestal niet in ondiepe zeeën als de zuidelijke Noordzee.
Klik op de foto voor de videobeelden.
Bijzonder
Het gebeurt bijna nooit dat in de zuidelijke Noordzee een levende gewone vinvis wordt gezien. De laatste keer dat een levende gewone vinvis in de zuidelijke Noordzee werd gezien was in 2001, toen een 14 meter lange vinvis in de Sloehaven van Vlissingen werd gezien. Nu en dan spoelt er eentje dood aan op de Nederlandse en Belgische stranden. De laatste jaren ging het daarbij vaak om exemplaren in havens die op de boeg van schepen waren meegenomen. Bij deze dieren, die meestal al in verre staat van ontbinding waren, is het mogelijk dat ze niet in de Noordzee maar in de Golf van Biskaje zijn opgepikt. Vorig jaar spoelde een dode gewone vinvis op Texel aan.
Groot
Gewone vinvissen zijn de op één na grootste dieren ter wereld. Alleen blauwe vinvissen worden nog groter. Mannetjes van de gewone vinvis kunnen tot wel 21 meter lang worden. De dichtstbijzijnde groep gewone vinvissen leeft in de noordelijke Atlantische Oceaan. Gewone vinvissen leven alleen of in kleine groepjes van maximaal tien walvissen. Ze trekken in de zomer naar de poolgebieden en tijdens de winter naar de evenaar. Sommige overwinteraars hebben dan zo’n 20.000 kilometer gezwommen.
Kaak
In de Walviszaal van Ecomare is de kaak te zien van de dode gewone vinvis die in augustus 2017 op het Texelse strand aanspoelde. Voor het optillen van de kaken was een kraan nodig. Ze zijn ruim 5,5 meter lang en wegen ongeveer 250 kilo per stuk. Uiteindelijk zal het hele skelet bij Ecomare te zien zijn. Wanneer dit zal zijn is nog onbekend.