Afgelopen zondag werd er vanaf een toeristenboot een verstrikte jonge zeehond gezien op de Razende Bol. Toen de melding bij Ecomare binnenkwam, namen de dierverzorgers meteen contact op met KNRM Texel. Zij waren gelukkig direct bereid om te helpen. Bij aankomst op de zandplaat bleken er zelfs twee verstrikte zeehonden te liggen: een volwassen exemplaar en een jong, allebei grijze zeehonden. In een gezamenlijke actie is het gelukt de jongste van de twee te bevrijden. Het volwassen dier was helaas te snel en dook het water in.
Meteen losgelaten
Vanuit Ecomare deden de dierverzorgers Lisanne Duursma en Kristel Koolhaas mee met de actie. Lisanne vertelt: ”Toen we de jonge zeehond te pakken hadden, konden we het net lossnijden. Het net had al een flinke wond veroorzaak in de nek van het dier, maar gelukkig was de wond niet ontstoken. We hebben hem schoongemaakt, behandeld met ontsmettende spray en de zeehond meteen laten gaan. Het was verder een gezond en sterk dier, dus die gaat het wel redden.” De rol van de vrijwilligers van de KNRM strekt verder dan het zorgen voor het vervoer; ze helpen ook mee met het vangen van de zeehond. Een geweldige samenwerking die al vaker succesvol is geweest.
Volwassen dier ontsnapt
Het reddingsteam had zich opgesplitst in de hoop beide verstrikte zeehonden te kunnen vangen. Bij het volwassen dier is dat dus niet gelukt. Dit gebeurt vaker: als een zeehond verstrikt raak, zwemt hij er vaak langdurig mee rond. Langzaamaan verzwakt zo’n dier dan. Deze zeehond was blijkbaar nog sterk genoeg om aan de hulptroepen te ontsnappen. Helaas dus met net en al.
Seal Response Team
De zeehondencentra luiden al langer de noodklok over het toenemende aantal verstrikte zeehonden in de Wadden- en Noordzee. Een vaartocht langs zandplaten levert een zeer verontrustend beeld op: als je een paar uur rondvaart weet je zeker dat je minimaal één verstrikte zeehond ziet. Voor verstrikte zeehonden op de Razende Bol is Ecomare al vaker samen met de KNRM succesvol in actie gekomen. Voor zeehonden met een verstrikking elders in de Waddenzee is dit jaar het Seal Response Team opgericht.
Help mee!
Het Seal Response Team is een samenwerking tussen het zeehondencentrum in Pieterburen en ASeal. Het team bestaat uit speciaal opgeleide dierverzorgers en dierenartsen die een aantal keer per jaar met een boot verstrikte zeehonden bevrijden. Om hier fondsen voor te werven hebben de drie de centra een pagina op hun website geplaatst. Bij Ecomare is deze hier te vinden.