Een melding van een verstrikte zeehond op de Razende Bol zette zaterdag van alles in beweging. Ecomare werd gebeld en de KNRM gealarmeerd. Deze laatste verklaarde zich direct bereid te helpen. Twee dierverzorgers van Ecomare gingen mee met de reddingsboot. Dankzij het lage water en de gunstige plek waar het onfortuinlijke dier lag, kon hij worden bevrijd. Een zeer geslaagde actie!
Gevangen en losgeknipt
De nog jonge grijze zeehond moet geruime tijd met het stuk visnet hebben rondgezwommen. Het net had al een flinke wond in zijn nek veroorzaakt. Dierverzorgers van Ecomare Gabriëlle en Manon hadden een groot hoepelnet meegenomen, waarmee het dier kon worden gevangen. Het net om de nek hebben ze vervolgens losgeknipt. Ze hebben de zeehond een flippermerk gegeven, zodat hij herkenbaar blijft, en hem vervolgens laten gaan.
Seal Response Team
Helaas zwemmen er veel zeehonden met een verstrikking rond in onze zeeën. Als zo’n dier op de Razende Bol wordt gezien, komen Ecomare en de KNRM in actie. Maar op andere zandplaten en zwemmend worden ze tot nu toe niet geholpen. Om hier verandering in te brengen, hebben de drie Nederlandse zeehondencentra gezamenlijk het Seal Response Team opgezet. Dit team van speciaal opgeleide dierverzorgers en dierenartsen wil in de toekomst een paar keer per jaar de zee op gaan om verstrikte zeehonden te bevrijden.
Met collega
Björn Witkamp was als opstapper van de KNRM mee met de actie. In het dagelijks leven is Björn teamleider van de financiële administratie van Stichting Texels Museum. Een collega van de twee dierverzorgers dus! Björn en schipper Sidny van Zon hielpen met het vangen van de zeehond. De mannen van de KNRM zijn inmiddels ervaren: ze hebben al meerdere vergelijkbare acties met verstrikte zeehonden op de Razende Bol tot een goed einde weten te brengen.