Uit onderzoek blijkt, dat het aantal zeehonden dat in de problemen raakt door zwerfafval, in de afgelopen jaren is toegenomen. De stijging wordt vooral sinds 2018 waargenomen. Het onderzoek baseert zich op gegevens van de zeehondencentra, van 2010 tot 2021. Ook wij hebben hieraan meegewerkt.
Vooral door visserij
Het blijkt dat 88 % van de verstrikkingen verband houdt met de visserij. Spooknetten, staand want netten en drijvende resten van vistuig vormen een groot risico voor allerlei zeedieren, waaronder zeehonden. Ook in onze opvang hebben we meerdere keren per jaar te maken met dieren die hier het slachtoffer van zijn geworden. Het meest recente voorbeeld was de grijze zeehond die op de Razende Bol lag en ter plekke van de vislijn en haken is bevrijd. Volgens het onderzoek gebeurt dat ter plekke bevrijden in 28 % van de gevallen. Veertig procent wordt in een opvangcentrum opgenomen en bij zo’n 20 % van de meldingen is het dier weer te water gegaan. De resterende tien procent overleefde de verstrikking niet.
Ook andere dieren
Het onderzoek richt zich alleen op zeehonden, maar ook vogels en vissen overlijden door zwerfafval. Voor deze dieren kunnen ook kleinere voorwerpen een probleem vormen. Doordat ze het opeten of erin verstrikt raken. Ballontouwtjes bijvoorbeeld, kunnen zodanig om poten of vleugels draaien, dat een vogel niet meer kan vliegen. Een heel bijzonder geval was een haring die wij ooit vonden: met een haarelastiek om zijn nek!
Helpen voorkomen
Natuurlijk is geen visserman blij als hij zijn net kapot trekt en daarmee een deel verliest. Helaas hoort het bij het vak dat dit wel eens gebeurt. Zoveel mogelijk voorkomen blijft het beste, maar als het eenmaal in zee ligt, kunnen we wel met z’n allen proberen het op te ruimen. Er spoelt nogal eens wat aan op het strand en daar lopen veel mensen. Door allemaal een beetje zwerfafval mee te nemen naar de vuilcontainer bij de strandopgang, kunnen we veel leed voorkomen. En vanzelfsprekend laten we zelf niks achter in de natuur!