Het gebeurt wel vaker dat vissers een bot uit de ijstijd opvissen, maar de bemanning van de TX1 Klasina-J. van de gebroeders Vonk vond wel een heel bijzonder exemplaar in het net! Zij visten een mammoetbot op met een overmatige beenwoekering. Mammoetbottenkenner Dick Mol wist te vertellen dat zulke vergroeiingen wel vaker gevonden worden, maar zeldzaam zijn.
Mammoetsteppe
De wervel kwam uit het Knoll Deep, een meer dan 50 meter diep gat in het Engelse deel van de Noordzee, ter hoogte van Great Yarmouth. Vermoedelijk is het een fossiel uit de laatste ijstijd, 25.000-40.000 jaar oud, toen de Noordzee grotendeels droog lag. Daar liepen toen wolharige mammoeten rond, naast paarden, steppewisenten, reuzenherten en wolharige neushoorns. Noordzeevissers vinden regelmatig botten van deze dieren in hun netten.
Zuinig
Het opgeviste bot is een van de eerste staartwervels van een wolharige mammoet. Overmatige beenwoekering is vaker gevonden bij mammoetwervels en ook bij wervels van recente olifanten. Ze kunnen mogelijk meer licht werpen op het leven en de gezondheidstoestand van deze uitgestorven dieren. Omdat de wervel zo bijzonder is, raadt Dick Mol aan om er zuinig op te zijn. Dat zal Ecomare zeker doen! De wervel wordt geconserveerd en bewaard in de collectie van het museum.
Ecomare
In het museum zijn meerdere opgeviste botten van dieren uit de ijstijd te bekijken.