Een octopus, verschillende krabbensoorten, pas uitgekomen wulkeneitjes, dodemansduim en zonnesterren: zomaar een greep uit de nieuwe bijzondere dieren die momenteel in het Zeeaquarium van Ecomare te zien zijn. Dierverzorger Jarco Havermans is Marien Bioloog en dat zullen we weten ook! Jarco verwerft de dieren door te ruilen met andere zeeaquaria en via contacten met vissers. Zo zijn er elke week wel nieuwe soorten te bewonderen.
Opgevist
Met name van de TX36 en de TX1 krijgt Ecomare regelmatig bijzondere dieren. Zij hebben er speciaal een aquarium voor aan boord. Als zij een dier in het net krijgen waarvan ze inschatten dat het een mooie aanvulling zou zijn voor het zeeaquarium van Ecomare, bewaren ze hem. Jarco haalt bijna wekelijks dieren op bij hun binnenkomst in Oudeschild.
Octopus
Nog niet eerder was er een octopus bij Ecomare. Het is ook nu een kwestie van geluk hebben of je hem te zien krijgt, want octopussen verstoppen zich graag. Jarco heeft dan ook een paar goede verstopplekken voor het dier gecreëerd. De officiële soortsnaam van deze octopus is kleine achtarm. De inktvis zwemt in het aquarium van het zeelab, samen met onder meer Jacobsschelpen en zeemuizen.
Dodemansduim
Bijzonder is ook de dodemansduim. Dodemansduim is een zacht koraal dat in koude streken voorkomt. Ook de dodemansduim is te zien in het zeelab-aquarium. De poliepjes waar de kolonie uit is opgebouwd, zijn duidelijk zichtbaar.
Krabben en kreeften
Er zijn verschillende soorten krabben en kreeftachtigen te zien in het Zeeaquarium van Ecomare. Naast de bekende Noordzee-, zwem- en strandkrabben zijn er een hooiwagen-, spin-, en cirkelronde krabben. Ook zijn er bedekte heremietkreeften te bewonderen, die een anemoon op hun schelp meedragen. Bij een verhuizing naar een andere schelp nemen ze ‘hun’ anemoon gewoon mee!
Verschillende roggensoorten
In de aquaria zwemmen verschillende soorten roggen, waarvan een aantal ook nieuw zijn. Er zijn grootoog-, kleinoog-, stekel- en gevlekte roggen. Sommige van deze vissen zijn afkomstig van andere aquaria. Dat geldt ook voor de eikapsels van de kleinoogrog, waarin zich hopelijk jonge rogjes aan het ontwikkelen zijn. Het kan nog wel maanden duren voor ze uit het ei komen.
Kom kijken
Kom je kijken naar de dieren in het Zeeaquarium? Vergeet dan niet bij de kleine demonstratie-aquaria langs te gaan. Juist daarin vind je veel van deze bijzondere, wat kleinere dieren!