Bij Ecomare wordt gewerkt aan de tijdelijke tentoonstelling Weg van de Waddenzee. Hier kunnen de bezoekers straks de trekroutes van de wadvogels volgen. Waar gaan ze naartoe en welke gevaren moeten ze onderweg trotseren?
Trekvogels
De tentoonstelling Weg van de Waddenzee sluit prachtig aan bij Wonderlijk Wad. In de laatstgenoemde tentoonstelling nemen de wadvogels een prominente plek in. Er wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen vaste gasten van de Waddenzee en doortrekkers. De vaste gasten kunnen op hun beurt weer worden onderverdeeld in zomer- en wintergasten. Zij zijn een deel van het jaar elders in de wereld; soms duizenden kilometers van de Waddenzee verwijderd.
Broeden in het noorden
Vogels die tot de wintergasten worden gerekend in de Waddenzee, zijn broedvogels in noordelijke gebieden. Zo brengen verschillende soorten ganzen en steltlopers hun jongen groot op de toendra’s van bijvoorbeeld Siberië, Canada en Noord-Scandinavë. Het is daar goed toeven voor de vogels vanaf het moment dat de sneeuw smelt. Ze zorgen wel dat ze ruim voor de winter weg zijn; dan is het er veel te koud!
Naar het zuiden
Doortrekkers en zomergasten zoeken in de winter hun heil in het zuiden. Dat kan Zuid-Europa zijn, maar er zijn ook soorten die helemaal naar Zuid-Afrika vliegen. Voor de kust van Mauretanië ligt een gebied dat wel wat weg heeft van onze Waddenzee. Een waddengebied naast de Sahara! Het is voor duizenden wadvogels de vaste winterbestemming.
Gevaren
In Weg van de Wadden volgt de bezoeker de trekvogels op hun route, naar het noorden of naar het zuiden. Onderweg komen de vogels allerlei gevaren tegen. Een relatief nieuw gevaar is de klimaatverandering. De snelle opwarming van het Noordpoolgebied heeft grote invloed op het broedsucces van de vogels. De insecten worden eerder actief, waardoor de voorheen perfect afgestelde timing van de vogels niet meer past. Op het moment dat de eieren uitkomen is de insectenpiek al geweest. Met grote gevolgen voor de overleving van de kuikens.
Op Texel
Het Nationaal Park Duinen van Texel heeft ook een plek gekregen in de tentoonstelling, want waar strijken de vogels neer als ze Texel aandoen? In de Mokbaai bijvoorbeeld, een rustig stukje wad, aan de rand van het Nationaal Park. Weg van de Waddenzee wordt rond eind april geopend, hopelijk zijn er dan ook weer bezoekers toegestaan in de musea.