Een levende spitssnuitdolfijn in de branding, dat is echt heel bijzonder! Afgelopen zondag strandde er één bij Egmond. De dolfijn is door de reddingsbrigade en omstanders meteen in zee teruggeduwd. Er is een filmpje van te zien op internet. Volgens Kees Camphuysen, walvisdeskundige bij het Koninklijk NIOZ op Texel, gaat het om een gewone spitssnuitdolfijn, op grond van de lange snuit en de rechte kaaklijn.
Een gewone spitssnuitdolfijn is een bijzonderheid (© Rob van Assen)
Eerdere strandingen
In Nederland zijn enkele tientallen strandingen van de gewone spitssnuitdolfijn bekend. Vaak waren het levende dieren. De laatste keer dat er een spitssnuitdolfijn op de Nederlandse kust terecht kwam was in 2009, op de Maasvlakte. Ook dit dier is door omstanders teruggeduwd in zee.
Redding
Het is niet duidelijk wat er precies mis was met de Egmondse spitssnuitdolfijn en waarom het dier gestrand is. De spitssnuitdolfijn had volgens de eerste meldingen op internet een touw in de bek. Terwijl de omstanders natuurlijk met de beste wil de dolfijn zo snel mogelijk in diepere water hebben gebracht, was het beter geweest om het eerst te laten onderzoeken door er een deskundige bij te halen. Op het filmpje is te zien dat het erg druk is in het water rond de dolfijn. Spitssnuitdolfijnen zijn erg gevoelig voor lawaai en stress. SOS-dolfijn is gespecialiseerd in hulp bij dolfijnenstrandingen. Zij kunnen inschatten of het dier direct terug kan naar zee, of dat het eerst een medische behandeling nodig heeft. Wanneer er een dolfijn strandt, bel dan meteen SOS-dolfijn, 0314-467467!
Meer weten?
Lees hier meer over spitssnuitdolfijnen. Bekijk hier het filmpje van de gestrande spitssnuitdolfijn (© wervis75).