Op Texel is gisterenavond een dode spitssnuitdolfijn aangespoeld. Het gaat om een vrouwtje van 4 meter lang. Ze was al enige tijd dood voordat ze aanspoelde. Een strandbezoeker vond het kadaver bij paal 28 en meldde het bij Ecomare. Vandaag gaat de dode spitssnuitdolfijn naar de Universiteit Utrecht voor verder onderzoek. Hoewel het dier in staat van ontbinding verkeert, kan het mogelijk nog informatie over de doodsoorzaak opleveren.
Eerdere waarnemingen
De melding werd ook doorgezet naar SOS Dolfijn. Vorige maand raakten er meerdere spitssnuitdolfijnen in de problemen. Op 19 juli raakten er drie in de problemen bij Zandvoort, één daarvan strandde tot tweemaal toe. Op 29 juli strandde er ook een levende spitssnuitdolfijn bij Wenduine in Belgie. Volgens SOS-dolfijn is het mogelijk dat het aangespoelde dier een van deze spitssnuitdolfijnen is.
Spitssnuitdolfijnen
Spitssnuitdolfijnen vormen een aparte familie onder de tandwalvissen. Het zijn bewoners van de noordelijke Atlantische Oceaan. Als ze in het Nederlandse deel van de Noordzee worden gezien, zijn ze vaak in de problemen. Het zijn diepduikende dieren en de Noordzee is hier te ondiep. Ze jagen normaal op kilometers diepte op pijlinktvissen en kleine vissen. Er zijn meerdere soorten spitssnuitdolfijnen. Meestal gaat het bij een stranding in Nederland om de gewone spitssnuitdolfijn. Op Texel is eerder alleen in 1947 een spitssnuitdolfijn aangespoeld, dat was op 16 juli en ook een vrouwtje.