Begin december spoelde er een dode griend aan op de Vliehors. Hierop hebben de conservatoren van Ecomare, Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan, laten weten dat zij het skelet van deze grote dolfijnachtige graag in de collectie willen opnemen. Bij Ecomare worden skeletten van op en rond Texel gestrande walvissen en dolfijnen getoond en de griend ontbrak nog. De wens is gehonoreerd: nadat het dier is onderzocht, gaat het skelet naar Ecomare.
Onderzoek
Bij het stranden van een walvisachtige gaat er een heel protocol in werking. Het nationale strandingsnetwerk wordt op de hoogte gebracht en het kadaver gaat zo snel mogelijk naar de Universiteit Utrecht voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door pathologen van de faculteit Diergeneeskunde onder leiding van Lonneke IJsseldijk.
Ernstig ziek
De griend, een vrouwtje, bleek ernstig ziek te zijn geweest. De pathologen constateerden diverse ontstekingen, waaronder hersenvlies- en longontsteking. Ook had het dier een heel slecht gebit en afwijkingen aan haar gehoororganen. Al met al geen wonder dat ze is overleden. De onderzoekers hebben weefsel afgenomen om op kweek te zetten en verder te onderzoeken. Mardik Leopold van Wageningen Marine Research is speciaal geïnteresseerd in het dieet van zeedieren en zal de maaginhoud onderzoeken.
Naar de preparateur
Het kadaver is inmiddels opgehaald door preparateur Mickel van Leeuwen, die het skelet in opdracht van Ecomare zal prepareren. Het kost enkele maanden voor de botten schoon zijn en ook het in elkaar puzzelen van het skelet is nog een hele klus. Het zal dan ook nog wel even duren voor het skelet bij Ecomare te zien is.
Zeldzame stranding
Grienden komen op het noordelijk halfrond voor in de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. In de Noordzee wordt de soort slechts sporadisch gezien. Het aanspoelen van een griend is in Nederland een zeldzaamheid; het is de afgelopen dertig jaar maar zeven keer eerder voorgekomen.