Een joekel van net geen 60 centimeter doorsnede! Fotografe Sytske Dijksen vond gisteren een reuzenkwal op de punt van de Hors, de zuidpunt van Texel. Het gaat om een zeepaddenstoel, een kwallensoort die tot zulke proporties kan doorgroeien. “Het is al weer een paar jaar geleden dat ik zo’n grote heb gezien,” vertelt Sytske. In 2014, 2015 en 2016 spoelden er ook reuzenkwallen aan. Volgens Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan was de grootste toen 88 centimeter.
De reuzenkwal op de Hors op Texel (c) Foto Fitis, Sytske Dijksen
Doorgroeiers
De eerste jonge zeepaddenstoelen zwemmen in de tweede helft van de zomer in de Noordzee rond. Ze zijn dan niet veel groter dan een centimeter of 10. Later in het jaar bereiken ze een grootte van 30 tot 40 centimeter, daarna gaan ze dood. Normaal gesproken komen kwallen de winter dus niet door. De kwal die Sytske vond is opvallend groot voor de tijd van het jaar. De reuzenkwallen die een paar jaar geleden aanspoelden, werden in het voorjaar gevonden. Deze hadden de zachte winter overleefd en groeiden in die maanden gewoon door.
De grootste
De zeepaddenstoel kan heel groot worden, maar de grootste kwal in de Noordzee is hij niet. De gele haarkwal, die maar weinig langs onze kust wordt gezien, kan bijna twee meter breed worden. Dat haalt een zeepaddenstoel niet. Zeepaddenstoelen eten plankton, die ze met de dikke lobben aan de onderkant uit het water filteren.
Gevaarlijk?
Zeepaddenstoelen zijn ze niet gevaarlijk. Hun gif dringt niet door in de huid. Wel moet je oppassen voor je gezicht, waar de huid dunner is. Als je zo’n kwal hebt beetgepakt en daarna per ongeluk in je ogen of langs je neus wrijft geeft dat een onprettig prikkelend gevoel. Toch maar geen kwallen knuffelen dus!