Een haai van vier meter valt wel op in het heldere water van de Noordzee. Richard Bosch en Alexander Beuzenberg zagen het dier op 16 december vanaf het gasplatform L/11B, zo’n 55 kilometer ten noorden van Terschelling. Ze stuurden foto’s en een film naar Ecomare, en daar bleek dat het een reuzenhaai was.
Een reuzenhaai heeft geen tanden (© Office of Energy & Environmental Affairs)
Zeldzaamheid
Reuzenhaaien zijn zeldzaam in de Noordzee, maar ze worden toch elk jaar wel eens gezien langs de Nederlandse kust. Dit jaar zwom er een reuzenhaai op 4 april bij de Brouwersdam in Zeeland, en nog een op 27 september bij Katwijk. Op 4 oktober 2014 ontmoette een zwemmer er een bij Zandvoort. De reuzenhaai, ook wel apikau of basking shark genoemd, is de op één na grootste haaiensoort. Ze kunnen bijna 15 meter lang worden, maar de gemiddelde lengte ligt op 9 meter.
Vriendelijke reus
Hoewel ze een grote bek hebben, zijn ze niet gevaarlijk voor mensen. Reuzenhaaien zijn trage dieren zonder gebit, maar met een zeef voor de kieuwen. Door met hun bek wagenwijd open door het water te glijden, filteren ze met de zeef plankton uit het water. In de winter stoten ze die kieuwzeef af en gaan in een soort winterrust. Reuzenhaaien eten dan niets. Op de film en de foto’s is te zien dat de kop van het dier smal is. Waarschijnlijk heeft deze reuzenhaai geen kieuwzeef.
Wil je de beelden zien? Kijk hier.
Bijzondere plek
Het komt wel vaker voor dat vanaf platforms in de Noordzee bijzondere waarnemingen worden gedaan: vaak zeehonden en bruinvissen, een enkele keer ook grote walvissen en allerlei vogels. Het is natuurlijk een bijzondere plek waar je normaal niet komt.
Meer weten?
Hier kun je meer lezen over reuzenhaaien.