Op de Hollandse stranden zijn op veel plaatsen, vooral in het noorden, massaal otterschelpen aangespoeld. Veel mensen kennen deze schelpdieren niet, omdat ze voor 2000 zeldzaam waren. We krijgen er bij Ecomare dan ook veel vragen over. De gestrande otterschelpen zijn uit de zeebodem voor de kust losgewoeld door de stormen van de afgelopen weken. Ze kunnen zich niet meer ingraven en daardoor spoelen ze aan.
Aangespoelde otterschelpen op het strand (foto Sytske Dijksen)
Sifo
Otterschelpen komen voor in zandige zeebodems, tot circa 40 centimeter diep. Ze leven tot vlak voor de kust. Ze filteren plankton uit het zeewater, net als andere schelpdieren. Ze houden contact met het zeewater met hun sifo, de ‘slurf’ die uit de schelp steekt. Vanwege de vorm en de kleur van de sifonen worden otterschelpen op Texel ook wel piemelschelpen genoemd.
Zeesterren
De otterschelpen zijn slachtoffers van de storm. Omdat ze maar een kleine ‘voet’ hebben, kunnen ze zich niet opnieuw ingraven wanneer ze uit ze zeebodem zijn gewoeld. Een aantal weken geleden spoelden ook opvallend veel zeesterren aan. Bij de zeesterren speelde naast de wind ook de temperatuur een rol. Doordat het zeewater nog warm was, hadden de zeesterren uit het kustgebied zich niet teruggetrokken naar dieper water. Normaal doen ze dat wel in de winter. Zo werden deze zeesterren slachtoffer van de storm.
Otterschelp met Sifo (© Valter Jacinto – EOL)
Meer weten?
Hier kun je meer lezen over otterschelpen.