Bij Ecomare zijn vandaag twee ringelrobben verwelkomd. De dieren zijn afkomstig uit Koninklijke Burgers’ Zoo. Het Arnhemse dierenpark gaat het bassin verbouwen om een groter leefgebied te creëren voor andere dieren die daar zijn. Ecomare kan de ringelrobben een goed nieuw tehuis bieden. Naast gewone en grijze zeehonden heeft het centrum nu dus een derde zeehondensoort.
Dwaalgasten
Ringelrobben leven in het noordpoolgebied, maar komen af en toe als dwaalgast in de Noordzee terecht. De dieren die per ongeluk in de Noordzee terecht komen zijn meestal jong. Net als jonge klapmutsen komen ze ook met enige regelmaat in de opvangcentra terecht. De laatste keer was in 2015, toen een jonge vrouwelijke ringelrob in de Utrechtse grachten werd ontdekt.
Vader en zoon
De twee nieuwe bewoners van Ecomare zijn een vader en zijn zoon. De oudste, Rick, is vanuit Brest naar Burgers’ Zoo gekomen, de zoon, Bob, is in Arnhem geboren. Ondanks dat hun natuurlijke leefomgeving zich in het Noordpoolgebied bevindt, zijn er geen speciale aanpassingen aan het verblijf nodig. In Arnhem zwommen de dieren in kunstmatig zeewater, bij Ecomare wordt gebruik gemaakt van Noordzeewater.
Namen
Ringelrobben hebben hun naam te danken aan de kringen op de vacht. Verder lijken ze wel op de gewone zeehond, alleen zijn ze boller en hebben ze een kortere snuit. Het zijn kleine dikkerdjes en daarom worden ze ook wel ‘kleine zeehond’ genoemd. De derde naam voor deze soort is stinkrob. Deze naam danken ze aan het feit dat de mannetjes in de paartijd sterk uit hun bek ruiken.
Voerpresentatie
De twee ringelrobben zwemmen bij Ecomare in het bassin met de glazen wand. De gewone zeehonden die tot nu toe in dit bassin zwommen, zijn naar het grote bassin verhuisd. Tijdens de voerpresentaties zullen de dierverzorgers voortaan ook vertellen over deze derde zeehondensoort.