In de wintermaanden zwemmen er vaker bruinvissen langs de Nederlandse kust. Nu heb je dus ook de grootste kans om ze vanaf de Texelse veerboot te ontdekken. Je moet wel goed opletten. In tegenstelling tot de meeste dolfijnen springen bruinvissen bijna nooit boven het water uit. Hierdoor zie je meestal niet meer dan het bovenste deel van de rug met de rugvin wanneer het dier boven komt om adem te halen.
Terug van weggeweest
Tot in het midden van de vorige eeuw kon je op sommige plaatsen vanaf het land altijd bruinvissen zien. Het Marsdiep tussen Texel en Den Helder was zo’n plek. Dit veranderde tussen 1950 en 1980. In alle kustgebieden van de zuidelijke Noordzee leefden er toen veel minder door verontreinigingen en toenemende visserij. Sinds 1995 worden er weer vaker bruinvissen langs de kust gezien. Onderzoekers nemen aan dat de bruinvissen naar de zuidelijke Noordzee zijn gegaan om nieuwe voedselbronnen te zoeken.
Seizoenen
De aantallen bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee verschillen erg per seizoen. In de wintermaanden worden door onderzoekers langs de kust meestal drie keer zoveel bruinvissen geteld dan in de zomer en herfst. De meeste kans om bruinvissen te zien heb je in de tweede helft van de winter. De meeste kalfjes worden in juli gezien, volgens de onderzoekers kunnen we hieruit opmaken dat bruinvissen ook in ons deel van de Noordzee jongen krijgen.