De dwergvinvis die twee weken geleden dood aanspoelde op het Texelse strand heeft vermoedelijk op jonge leeftijd een grote klap gehad. De klap was niet fataal maar zorgde voor een vergroeiing van de ruggengraat: scoliose. Dat ontdekte onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de faculteit Diergeneeskunde samen met specialisten van het UMC Utrecht.
Niet aangeboren
De specialisten van het UMC Utrecht doen normaal gesproken onderzoek naar de oorzaak van scoliose bij kinderen. Scoliose kan aangeboren zijn of worden veroorzaakt door een infectie of een harde klap. Op basis van wat de onderzoekers op de scans van de botten zagen, hebben ze het vermoeden dat de vervorming bij de dwergvinvis was veroorzaakt door een trauma. Het lijkt minder waarschijnlijk dat het aangeboren is. Dit zou kunnen betekenen dat het dier op heel jonge leeftijd een grote klap heeft gehad. Als de wervels schoon zijn, zullen de onderzoekers ze nogmaals goed bekijken. Het onderzoek is dus nog niet afgerond.
Botsing
De onderzoekers denken dat de klap de wervelkolom heeft misvormd of zelfs lokaal gebroken. Uiteindelijk heeft dit tot een vergroeiing geleid. “Natuurlijk is het speculeren, maar een aanvaring met een schip is een mogelijkheid, ” zegt onderzoeker Lonneke IJsseldijk. Het is niet te zeggen of het dier door de afwijking moeite had met zwemmen of duiken. “Het feit dat ze mager was, duidt in elk geval op te weinig voeding.”
Doodsoorzaak
De walvis is niet doodgegaan aan de klap die zij op jonge leeftijd heeft gehad. Het dier is overleden aan een andere, recent opgelopen klap. Bloedingen en zwelling in de spierlaag op de rug, in het ruggenmerg en brein duiden op een acuut trauma. De resultaten van het pathologisch onderzoek toonde grote overeenkomst met de eerder gevonden gewone vinvis, die de haven van Vlissingen werd binnengevaren op de boeg van een containerschip afgelopen juni.
Walviszaal
De wervels en rest van het skelet worden uiteindelijk in Ecomare tentoongesteld. Momenteel worden de botten schoongemaakt. In de Walviszaal van Ecomare zijn skeletten te zien van walvissen en dolfijnen die in de Noordzee voorkomen.