Lynx op Texel
3 juli 2018
Een topvondst: een stuk bot gevonden van een lynx in Nederland! Duizenden jaren oud, welteverstaan. Oud-Texelaar Hidde Bakker trof een onderkaak van deze middelgrote kat afgelopen voorjaar aan op het Texelse strand bij paal 15.
Opgespoten
Voor het strand van paal 15 was een zogenoemde vooroeversuppletie uitgevoerd, kort voordat Hidde het botstuk vond. Het zand van die suppletie kwam van de Noordzeebodem, een kilometer of tien uit de kust. Mogelijk is de kaak met het opgespoten zand op het strand terechtgekomen.
Nooit eerder
Een fossiel bot van een lynx was nooit eerder op Texel gevonden. Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken. Lynxen hebben een groot leefgebied en zijn daardoor overal schaars. Bovendien kwam de soort hier mogelijk maar korte tijd voor. De ouderdom van de onderkaak is niet goed bekend. Misschien komt hij uit de laatste ijstijd, 100.000 tot 10.000 jaar geleden, maar hij kan ook best uit het vroege Holoceen komen, vanaf 10.000 jaar geleden. Europese lynxen komen tegenwoordig voor in gematigde en koude gebieden in Europa en noordwest Azië. Ze jagen op reeën en andere middelgrote planteneters. De door Hidde gevonden kaak is extra bijzonder omdat er afwijkingen aan het bot en de kiezen te zien zijn, die wijzen op een tandvleesontsteking.
Vondst in perspectief
Botten van roofdieren uit de laatste ijstijd zijn veel zeldzamer dan die van planteneters. In de collectie van Ecomare hebben we van de vleeseters uit de laatste ijstijd botten van wolf, beer, grottenleeuw en grottenhyena.
Hidde heeft een uitgebreid artikel geschreven over zijn vondst. Het is verschenen in het blad Cranium van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren.