Op het strand van Texel is vanochtend door een hardloopster een levend gestrande bruinvis aangetroffen. De vindster sloeg direct alarm door het noodnummer van SOS Dolfijn en Ecomare te bellen en bleef bij het diertje tot hulp ter plaatse was. Een bruinvis op het strand is altijd een dier in nood en heeft daarom snel hulp nodig. Dierverzorgers van Ecomare op Texel zijn direct uitgerukt met een speciale transportkist om de bruinvis hiermee van het strand te kunnen vervoeren.
Terug naar zee
Doorgaans zijn gestrande bruinvissen of dolfijnen ziek, verzwakt of gedesoriënteerd. Een dier vanaf het strand direct terug te plaatsen in zee, heeft dan ook vaak als resultaat dat dergelijke dieren opnieuw aanspoelen. Momenteel zijn er geen faciliteiten voor opvang van deze dieren beschikbaar voor SOS Dolfijn. Na beoordeling van de bruinvis is besloten dat de bruinvis mogelijk nog een kans van overleven heeft in zee. De bruinvis had geen ernstige symptomen van ziekte of verwonding en zag er goed doorvoed uit. Dankzij de snelle hulp van de KNRM, SOS Dolfijn en Ecomare kon de bruinvis later in de ochtend enkele mijlen uit de kust vandaan weer worden vrijgelaten in de Noordzee.
Herkenning
Van de bruinvis zijn uitgebreid foto’s genomen van uiterlijke kenmerken. Mocht er de komende uren of dagen een bruinvis stranden, dan kan met behulp van het beeldmateriaal dit dier herkend worden.
Kustdieren
Bruinvissen zijn kleine walvisachtigen en bewoners van ondiepe, relatief koude kustzeeën. In de hele Noordzee leven er ongeveer 250.000, in het Nederlandse deel enkele tienduizenden. Toen daar nog veel vette ansjovis voorkwam, leefden er in de Zuiderzee en de Waddenzee ook veel bruinvissen. Nu worden ze daar niet veel meer gezien.