Het zijn prachtige dieren, rode haarkwallen. Ze zijn alleen geen prettig zwemgezelschap, want ze kunnen gemeen steken met hun netelcellen. Er zijn de laatste dagen een aantal rode haarkwallen gezien bij Texel. Geniet ervan, maar blijf op afstand!
Rood of geel
Rode haarkwallen horen tot de schijfkwallen. Gek genoeg worden ze ook gele haarkwal genoemd. Ze zijn dan ook niet altijd rood van kleur. Hun tentakels zijn erg lang; ze kunnen meerdere meters worden. Zelfs als de kwal dood op het strand ligt, kunnen de netelcellen nog lang steken.
Verschillende soorten
Rode haarkwallen zijn vrij zeldzaam voor de Nederlandse kust. De onschuldige, niet-stekende oorkwal en zeepaddenstoel komen hier veel meer voor. De kompaskwal en de blauwe haarkwal, die algemeen is in het late voorjaar en vroege zomer, steken ook.
Oostenwind
Momenteel zijn er veel blauwe haarkwallen in de zee. De oorkwallen zijn op hun retour, maar ook nog flink aanwezig. Bij oostenwind komen er altijd veel kwallen naar de kust. Kwallen drijven met de stroming mee en een aflandige wind zorgt voor een onderstroom richting de kust.
Toch gestoken?
De meterslange tentakels van de rode haarkwal vragen om een flinke afstand. Wie toch wordt gestoken, kan het beste azijn op de pijnlijke plek doen of heet water. Het gif, wat een eiwit is, kan niet tegen zuur of hitte. Onder heet water moet overigens geen kokend water worden verstaan; dan kom je van het ene probleem in het andere. Afwaswatertemperatuur volstaat. Lichaamstemperatuur (urine) is echter niet warm genoeg.