Dierverzorgers van Ecomare en de KNRM zijn gisteren opnieuw in actie gekomen voor een verstrikte zeehond op de Razende Bol. Het dier was gezien door mensen die met hun bootje langs de zandplaat voeren. Samen met de KNRM konden de dierverzorgers Rowanne, Jasmijn en Dennis de grijze zeehond bevrijden, maar het had heel wat voeten in aarde!
Tussen andere zeehonden
Omdat er gewacht moest worden op laag water, liep het al tegen de avond voor de ploeg Oudeschild verliet. De zeehond had zich inmiddels verplaatst en lag niet meer op de aangegeven plek. Uiteindelijk werd het dier gezien: een zeehond met een stuk groen net om de nek, midden in een groep volwassen grijze zeehonden. De Razende Bol is een van de favoriete rustplaatsen voor zeehonden en dat was goed zichtbaar. Dierverzorger Jasmijn: “We moesten dus dwars door de groep zeehonden manoeuvreren. Gelukkig zijn de mannen van de KNRM nergens bang voor. Als je daar zo mee bezig ben, heb je ook alleen maar oog voor je doel: de zeehond met het net.”
Bevrijd
Door slim de plek te kiezen waar en hoe ze aan land gingen, wisten de redders te voorkomen dat de zeehond te water ging. Het bleek een vrouwtje grijze zeehond te zijn van, naar schatting, 2 of 3 jaar oud. Het visnet om haar nek had een diepe, brede wond veroorzaakt. Door de mazen van het vangnet is het dier hiervan bevrijd. Rowanne: “We hebben de zeehond met het hoepelnet gevangen. Ik fixeerde het dier, terwijl Sidny van Zon (schipper KNRM) zorgde dat ze haar hoofd niet meer kon bewegen. Zijn collega’s hielden het vangnet op zijn plek. Zo kon Jasmijn het net dat in de wond zat losknippen. Het was een ontzettend heftige wond.”
Naar zee
De zeehond bobberde na de actie meteen het water in. Ze moet al heel lang hebben rondgezwommen met het net rond haar nek, dat bij elke beweging in de wond schuurde. Als ze niet was bevrijd, was ze zeker een langzame, zeer ellendige dood gestorven.