De tijd van de jonge dieren komt er weer aan. Onlangs kregen we het eerste piepjonge haasje in de opvang. In dit geval was het terecht dat mensen het diertje wilden helpen, maar in het algemeen geldt bij haasjes dat ze het beste met rust gelaten kunnen worden. Een haasje alleen in het open veld is namelijk geen reden tot zorg: dat is normaal bij hazen.
Spannend
Het opgevangen haasje was gevonden in De Slufter, in het water. Wandelaars zagen het diertje en brachten hem naar Ecomare. De dierverzorgers hebben veel ervaring met pasgeboren zoogdieren, maar hazen zijn wel een geval apart. In tegenstelling tot konijntjes zijn ze heel moeilijk met de hand groot te brengen. Dit diertje is nog erg jong, dus het wordt spannend of het gaat lukken.
Moederzorg
Ondanks dat hazen en konijnen voor ons misschien op elkaar lijken, hebben ze een compleet andere levenswijze. Konijnen maken holen waarin ze hun jongen werpen. Hazen hebben een leger en krijgen hun jongen in het open veld. De eerste dagen blijven de kleintjes bij elkaar in het leger. Moederhaas komt maar twee keer per dag naar ze toe, om ze te zogen. Zo beperkt ze zoveel mogelijk het risico dat ze de plek van haar kroost verraad aan roofdieren.
Risicospreiding
Jonge haasjes gaan na een paar dagen al weg van het leger. Op de zoogmomenten komt het gezin bijeen, tussendoor is ieder op een andere plek. Dit is een effectieve manier van risicospreiding: mocht een roofdier een jong ontdekken, dan worden ze niet allemaal slachtoffer.
Wat te doen
Mocht je een jong haasje zien zitten in het veld, laat het dan vooral met rust. Tenzij het dier gewond of duidelijk ziek is natuurlijk. Als het dier op een heel onhandige plek zit, bijvoorbeeld langs een weg, kan hij eventueel wel verplaatst worden. Niet met blote handen, want dan ruikt het diertje naar mensen! Gebruik hiervoor een schone doek. Jonge haasjes zijn namelijk geurloos, een andere belangrijke bescherming tegen roofdieren. In het algemeen is het devies: grijp zo min mogelijk in!