Evervisje gevangen
9 februari 2018
Een klein, rood visje in het net trok de aandacht van de vissers van de Texelse pulskotter TX-38. Nick Schagen, een van de vissers, stuurde foto’s van het dier naar Ecomare. Conservator Arthur Oosterbaan herkende hem als een evervis. Deze soort hoort thuis in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, maar is zeldzaam in de Noordzee.
Levend
Het visje werd gevangen in de Noordzee op positie N51.313740 E1.803602. Hij leefde nog en is na het fotograferen direct weer overboord gezet. Evervissen zijn kleine, oranjerode visjes met een zijdelings afgeplat lichaam. Ze leven in scholen en worden maximaal 15 cm lang.
Zeldzaam in de Noordzee
Evervissen zitten vooral op de continentale helling en vergelijkbare plekken, in water van rond de 12 tot 14 graden. Ze worden vaak gevangen aan de rand van de oceaan en komen ook regelmatig in diepgevroren partijen horsmakreel en makreel voor. Vissers die een school evervisjes in hun net krijgen, zijn hier meestal niet blij mee. Ze haken met hun stekels aan elkaar en aan het net. Commercieel zijn ze ook niet interessant. Het evervisje dat bij de TX-38 in het net belandde was blijkbaar uit koers geraakt. In de Noordzee wordt deze soort slechts heel zelden gevangen.