Grote vissen van bijna een halve meter op het strand, dat valt wel op! Afgelopen periode meldden meerdere mensen aan Ecomare dat ze een vreemd dood dier hadden gevonden. Het ging in alle gevallen om snotolven. Deze vissen paaien in deze tijd van het jaar. Dat kost ze veel energie. Sommige verzwakken daardoor zo ernstig dat ze dood gaan en op het strand aanspoelen.
Snotolf in februari gevonden door Nina Schilling en Ineke Mulder
Zuignap
Snotolven hebben een bijzonder uiterlijk. Het is een plompe, hoekig vis, met een ruwe schubloze huid met benige platen, waarop in zeven lengterijen knobbels staan. De stompe kop met kleine ogen en grote bek geven de vis een chagrijnige uitstraling. De buikvinnen zijn vergroeid tot een soort zuignap, waarmee ze zich kunnen vasthechten. Vrouwtjes snotolven kunnen een halve meter lang worden, mannetjes blijven meestal kleiner dan 30 centimeter.
Snotolf gevonden in maart door Jonne Bonnet
Paaien
Het paaiseizoen van snotolven is in de winter. Tot half april zijn ze daarom in ondieper water te vinden. De mannetjes bewaken en verzorgen de eitjes. Gedurende 6 tot 8 weken waaien ze met hun borstvinnen zuurstofrijk water over de eipakketten, tot het moment dat ze uitkomen. Tijdens de paaitijd zijn de mannetjes lichtgevend oranje-paars gekleurd. De vrouwtjes zijn grijs-blauw.
Snotolf gevonden in maart door Nina Schilling en Ineke Mulder
Goed
Snotolven komen langs de Nederlandse kust vrij algemeen voor. Ze leven in het noorden van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee op een diepte tot 400 meter. De laatste jaren gaat het goed met deze vissen. Ze worden daarom vaker gezien.