Belgische onderzoekers hebben ontdekt dat twee bruinvissen die op hun kust aanspoelden waarschijnlijk gedeeltelijk zijn opgegeten door grijze zeehonden. Door de tandstructuur van zeehondenschedels te vergelijken met de wonden kwamen de onderzoekers daar achter. Uit onderzoek naar het menu van grijze zeehonden was tot nu toe gebleken dat ze vissen, inktvissen, schaaldieren en af en toe een vogel verorberen. Staat bruinvis voortaan op het zeehondenmenu?
Grijze zeehond eet platvis (Foto Ecomare)
Specialisten
De bijtmerken die op de onderzochte bruinvissen werden gevonden pasten alleen op de allergrootste zeehondenschedels, die van een volwassen mannelijke grijze zeehond. De onderzoekers denken dat een paar grote grijze zeehonden in de Noordzee geleerd hebben dat deze kleine tandwalvissen best eetbaar zijn. De aangevreten bruinvissen lijken daarom het werk van enkele specialistische grijze zeehonden die bruinvis als maaltijd hebben ontdekt.
Mysterie nog niet opgelost
Onderzoeker Mardik Leopold van het onderzoeksinstituut IMARES vertelt dat ook in Nederland bruinvissen zijn gestrand met beschadigingen die overeenkomen met de door de Belgische onderzoekers beschreven verwondingen. In Nederland gaat dat om ongeveer 5% van de onderzochte dode bruinvissen, zo’n 80 in de afgelopen 7 jaar. Daarnaast stranden er ook nog bruinvissen met andere verwondingen, ongeveer 13% van de dood aangespoelde bruinvissen. Het is nog steeds niet duidelijk waar deze beschadigingen door worden veroorzaakt. Dat wordt onderzocht aan de Universiteit van Utrecht, waar een deel van de in Nederland gestrande bruinvissen naartoe gaat.
Twee plaatsen
De bruinvissen die de ‘zeehondenverwondingen’ hebben, spoelen in Nederland vooral aan bij Ouddorp en op de stranden van Den Helder en Texel. In die twee gebieden leven ook veel grijze zeehonden. Het is volgens de onderzoekers niet helemaal zeker of de zeehonden de bruinvissen ook hebben gedood. Misschien hebben ze gebruik gemaakt van bruinvissen die door ziekte of andere oorzaken gestorven waren.
Meer weten?
Hier kun je meer lezen over grijze zeehonden. Het wetenschappelijke artikel over de ontdekking van de Belgische onderzoekers is te lezen op een Open Access website.