De eerste grote sterns uit het natuurgebied Utopia op Texel zijn uitgevlogen. Het is er een gefladder van jewelste en af en toe vliegt er ééntje met de ouders mee. Wanneer je op Texel in de lucht kijkt zie je ze soms gaan; voorop de volwassen vogel gevolgd door een om vis krijsend jong. Voor de onderzoekers die de jonge sterns geringd hebben zijn dit spannende tijden. Waar vliegen de jongen uiteindelijk heen? En komen er misschien ook onbekende jongen op bezoek in de kolonie op Texel?
De jonge sterns trekken er nu langzaam zelf op uit (© Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Lichte kuikens noordwaarts
Wanneer ze eenmaal kunnen vliegen trekken jonge sterns al gauw de wijde wereld in. Ze overwinteren in Afrika en blijven daar in hun eerste zelfstandige zomer meestal hangen. Het idee was dan ook altijd dat jonge vogels na het uitvliegen naar het zuiden zouden trekken. Uit de gegevens van de eerste kuikens die op Texel werden gering, in 2014, blijkt echter dat sommige eerst noordwaarts trekken. Dit waren de lichtste kuikens uit de club. De onderzoekers zijn heel benieuwd of dat dit jaar weer zal gebeuren. Het kan natuurlijk toevallig zijn, maar als het nu herhaald wordt dan zou het kunnen wijzen op een patroon. De vraag is dan waarom deze lichte kuikens eerst noordwaarts vliegen voordat ze aan de grote trek naar Afrika beginnen.
Twijfelkonten
Inmiddels zijn de eerste kuikens uit 2015 in andere gebieden gezien, maar nog wel dicht bij huis. Onderzoeker Mardik Leopold van onderzoeksinstituut IMARES vertelt dat de eerste tussenstop vaak in de naburige kolonie in het natuurgebied Wagejot is, maar vooral in de Slufter. Daar zijn inmiddels al 20 geringde kuikens uit Utopia teruggezien. “Ze willen naar de Noordzee, maar zo vlak na het uitvliegen komen ze nog vaak terug aan land om te rusten. Sommige zijn twijfelkonten en komen nadat ze al in het Wagejot of de Slufter zijn gezien weer even terug in Utopia.”
Alle sterns verzamelen
Voor de kust van Texel mengen de kuikens uit Utopia zich met sterns van elders. “Ook dat is in de Slufter zichtbaar: we zien hier inmiddels ook geringde jongen van de Scheelhoekeilanden (Goeree) en ook eentje van Griend”, vertelt Mardik. “Dat alles weten we nu dankzij die kleurringen, en door deze fanatiek af te lezen natuurlijk!”
Meer weten?
Hier kun je meer lezen over grote sterns en over het natuurgebied Utopia van Natuurmonumenten. Via een webcam op de website Wadden.TV zijn de sterns in dit gebied ‘live’ te zien. Meer over het onderzoek kun je lezen op de website van onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research.