In het weekend van 19 september is bij Paal 11 een hoekige krab, Goneplax rhomboides, gevonden. Het was een vrouwtje dat nog een beetje leefde. In augustus werd er al een bij Paal 17 gemeld. Dit zijn de eerste waarnemingen van een hoekige krab op Texel. Deze onmiskenbare krabbensoort was vanaf 2016 wel al op Terschelling en Ameland gevonden, en later ook op Vlieland en bij Den Helder. De eerste melding in Nederlandse wateren was in 2003 bij het Friese Front in de Noordzee. Deze was opgevist door een kreeftenvisser en naar Ecomare gebracht.
Foto: Rob Dekker
Vanuit het noorden
De hoekige krab komt in de Atlantische Oceaan en aangrenzende zeeën voor, tot en met Schotland, op plaatsen met een kleiige bodem. De zuidelijke Noordzee was vroeger in de winter te koud voor dit dier. Hoewel hij vanuit het noorden kwam, is het feit dat hij nu in de zuidelijke Noordzee voorkomt waarschijnlijk toch een gevolg van de mondiale opwarming. Waarschijnlijk komt dit dier voor in de zeegaten tussen de eilanden, samen met Noorse kreeftjes, die ook af en toe levend op de eilanden worden gevonden.
Soorten scoren
De hoekige krab bij Paal 11 is gevonden door Marja van den Berg. Zij meldde het meteen bij Vincent Stork, die samen met Klaas de Jong bezig is met een ‘Bioblitz’ op Texel. De twee enthousiaste veldbiologen streven ernaar in 2020 minstens 4040 soorten op Texel te vinden. Ze kijken naar alles: vogels, planten, insecten, paddenstoelen en dus ook zeedieren als de hoekige krab. Inmiddels zijn ze hun doel al voorbij. Ze hopen nu uiteraard dat ze 5000 soorten halen.