Toerist Louise Zandvliet en haar zoon Skinned vonden vorige week op het strand bij de Slufter een steen met een prachtig bewaard stervormig fossiel van ongeveer een centimeter breed. De afdruk zat in een stuk zandsteen. Conservator Arthur Oosterbaan vermoedde dat de steen in de ijstijd van Scandinavië naar hier vervoerd was door de gletsjers. Maar verder wist hij niet direct waar het een fossiel van was. Tijd om de experts van Naturalis te raadplegen!
Stengel zeelelie
Alice van Duijn van Naturalis stuurde de volgende reactie: “Wat een gave vondst zeg! Eentje die echt tot de verbeelding spreekt. Een ‘bloemetje’ in een steen. Het gaat om een fossiel van een zeelelie (Crinoid), een partje van de stengel. In doorsnede kunnen die een ronde vorm hebben, meer hoekig zijn of bijvoorbeeld een bloemvorm hebben zoals deze. Dit type wordt ook wel ‘star stone’ genoemd. Ik vermoed genus Isselicrinus (gokje), en ouderdom Jura.”
De tijd van de dinosauriërs
De Jura-periode liep van 200 tot 145 miljoen jaar geleden. Het was de tijd van de grote dinosauriërs. In zee leefden toen grote zeelelies, verwanten van de zeesterren en zee-egels. Ze zaten met een steel vastgehecht op de zeebodem en hadden een vijfstralige symmetrie. Fossielen uit de Jura-periode zijn op Texel zeldzaam. Meestal vind je fossielen uit het Krijt, de periode die daarop volgde.