Een Texelse zilvermeeuw van 32 jaar oud kwam onlangs in de opvang van Ecomare. Er was iets mis in de hersenen van de vogel waardoor hij niet meer normaal kon functioneren en hij is helaas overleden. Op basis van de metalen ring om zijn poot kon zijn geschiedenis achterhaald worden. De meeuw bleek als kuiken door Lieuwe Dijksen te zijn geringd op 11 juli 1987. Een echte Texelaar die, voor een zilvermeeuw, een indrukwekkende leeftijd heeft behaald.
Heel oud
Dat meeuwen oud konden worden was bekend, maar om het zo tastbaar bewezen te zien is toch heel bijzonder. Bovendien zat deze meeuw niet ver af van de tot nu toe bekende recordhouder onder de zilvermeeuwen. Dat was een zilvermeeuw die bijna 34 jaar oud werd. Bij de Texelse meeuw was ook aan de ring goed te zien dat hij heel oud was: hij was behoorlijk versleten!
Ringonderzoek
Dankzij ringonderzoek weten we heel veel van vogels; over hun trekgedrag, hun lichaamscondities op verschillende momenten van het jaar en hoe oud ze worden. Om een vogel te kunnen ringen, moet je hem in handen hebben. De ringer maakt dan meteen van de gelegenheid gebruik om allerlei maten op te nemen: lengtes van vleugels, poten en snavel en conditiematen als vetgehalte en gewicht.
Vogeltrekstation
De ringers geven alle maten, samen met het ringnummer, plaats en datum, door aan het Vogeltrekstation in Wageningen. Soms worden geringde vogels teruggevangen. Ook van hen worden alle gegevens opgenomen en doorgegeven. Mensen die een dode geringde vogel vinden, kunnen het ringnummer doorgeven aan het Vogeltrekstation. Net als vogelaars die ringnummers met een telescoop aflezen bij vogels in het veld.
Kennis
Het Vogeltrekstation combineert alle kennis over de verschillende vogelsoorten en komt zo steeds meer over ze te weten. Er wordt bovendien internationaal samengewerkt, zodat het ook bekend is als een geringde vogel wordt teruggemeld in een ander land. Al deze gegevens leveren een schat aan informatie en kennis op.
Teruggemeld
Vogels die bij Ecomare zijn opgevangen, worden altijd geringd voor ze worden vrijgelaten. Af en toe wordt zo’n vogel teruggemeld. Het Vogeltrekstation geeft deze meldingen dan aan ons door. Voor de dierverzorgers voelt het alsof ze ansichtkaart krijgen van een vroegere patiënt. Zo kregen we afgelopen juni te horen dat er in Engeland een jan-van-gent was gemeld die in 2010 bij ons in de opvang had gezeten. De ring van deze inmiddels volwassen vogel was afgelezen in een broedkolonie van jan-van-genten.
Zelf melden
Heb je een dode vogel gevonden met een ring om zijn poot? Noteer dan plaats, datum en ringnummer en geef het door aan het Vogeltrekstation via https://vogeltrekstation.nl/nl/vogels/ring-gevonden. Je kunt de ring ook opsturen.