Ze zijn niet veel groter dan het topje van je duim. Tijdens een scholenprogramma van Ecomare bij de Mokbaai op Texel werd een dwerginktvis gevangen. Deze inktvisjes komen langs de hele Noordzeekust voor, maar nergens veel. Voor gids Pierre Bonnet was het alweer 3 jaar geleden dat hij er een had gezien. Een bijzondere vangst dus! Nadat de leerlingen het diertje even hadden bekeken, werd het weer teruggebracht naar zee.
Bol
Een dwerginktvis kan heel snel van kleur verschieten. Met spiertjes kunnen ze gekleurde stippen in hun huid in één moment groter of kleiner maken. Veel andere inktvissoorten kunnen dat ook. Het is niet moeilijk het verschil te zien tussen een dwerginktvis en een dwergpijlinktvis, die veel algemener is voor de Texelse kust. Dwerginktvissen hebben een rond kontje, terwijl dwergpijlinktvissen aan de achterkant in een punt uitlopen.
Scholenprogramma’s
Medewerkers van Ecomare geven jaarlijks honderden scholenprogramma’s op het strand en op het wad. Op deze manier laten we kinderen kennismaken met de zeedieren die er leven. Tijdens het scholenprogramma in de Mokbaai konden leerlingen met een groot sleepnet over de zeebodem vissen. De jongens uit de klas gingen eerst. Zij hadden een grote vangst. De meisjes vingen een stuk minder, maar daar zat wel dit bijzondere dwerginktvisje tussen!