Dit doen we niet elke dag: dierverzorger Jarco Havermans heeft zondag een doornhaai (Squalus acanthias) teruggebracht naar zee! De vis belandde twee jaar geleden als bijvangst in een visnet. De visserman zag dat het dier beschadigd was geraakt door het net en bracht hem naar Ecomare. Nu de opvangtermijn afloopt en de vis hersteld is, is hij teruggebracht naar zijn natuurlijke omgeving.
Opvangvis
Ecomare heeft niet alleen een ontheffing voor het opvangen van wilde zoogdieren en vogels van Texel, ook vissen kunnen er tijdelijk worden verzorgd. Een voorbeeld hiervan zijn de zeepaardjes die de laatste jaren overwinteren in het Zeeaquarium van het centrum en de maanvis die er eerder opgevangen is geweest. De doornhaai was ook een opvangvis. Inmiddels is de vis hersteld van zijn verwondingen en kon hij weer terug naar zee.
Giftig
Doornhaaien danken hun naam aan de stekels die ze hebben aan de basis van beide rugvinnen. De stekels zijn giftig, ook voor mensen, en dienen als afweermechanisme. Doornhaaien hebben een stompe snuit, een grijs- tot bruinkleurige rug met witte vlekken en een crèmekleurige buik. Ze kunnen meer dan een meter lang worden. Doornhaaien zijn pelagische vissen: ze leven vrijzwemmend wat hoger in het water, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hondshaaien, die op de bodem leven. De doornhaai van Ecomare was een mannetje van bijna 90 cm. Vissen groeien hun hele leven door en doornhaaien kunnen zo’n 75 jaar oud worden en meer dan een meter lang.
Kwetsbare soort
De doornhaai is een van de elf haaiensoorten die in de Noordzee leven. Haaien zijn erg gevoelig voor overbevissing. Doornhaaien zijn hierop geen uitzondering. Het duurt lang voor ze de reproductieve leeftijd hebben bereikt; doornhaaien zijn pas geslachtsrijp als ze tussen de 70 en 90 cm lang zijn. Daarbij is de draagtijd van de vrouwtjes heel lang: twee jaar. Doornhaaien worden ook nog eens commercieel verkocht, en staan op het menu als rotspaling of zeepaling. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de soort de status ‘kwetsbaar’ heeft.
Bijdrage
Haaien kennen drie voortplantingsstrategieën: eierleggend, eierlevendbarend en levendbarend. De doornhaai is eierlevendbarend. Dat betekent dat het bevruchte ei zich in het lichaam van de vrouwtjesvis ontwikkelt. Dierverzorger Jarco Havermans: “Ik hoop dat onze haai zijn bijdrage aan een toename van de populatie kan leveren. Haaien zijn heel bijzondere vissen en een oeroude groep. Alle reden om er zuinig op te zijn!”