Vogels als graadmeters van wat er op zee gebeurt. Jan Andries van Franeker, onderzoeker bij Wageningen Marine Research, gebruikt de maaginhoud van dode noordse stormvogels om plasticvervuiling op zee in kaart te brengen. Nieuw is dat hij nu ook naar paraffine- en palmvetachtige substanties in de magen heeft gekeken. Voor zijn onderzoek is elke dode noordse stormvogel van belang. Vind je er een op het strand, dan kun je hem inleveren bij Ecomare.
Onverteerbaar
Noordse stormvogels braken niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld meeuwen. Daardoor blijft onverteerbaar materiaal dat ze per ongeluk op zee hebben opgegeten, in hun maag zitten. De maaginhoud van een noordse stormvogel geeft zo een goed beeld van wat er op zee ronddrijft.
Karakteristieke snavel
Een noordse stormvogel is makkelijk te herkennen. De vogel heeft een heel karakteristieke dubbele buis boven zijn korte snavel. Om een dode noordse stormvogel op het strand te herkennen, hoef je dus alleen naar de kop te kijken. Omdat Van Franeker de onverteerbare delen in de maag onderzoekt, is de versheid van het kadaver niet van belang. Elke dode noordse stormvogel is welkom. Lever je hem in bij Ecomare, dan zorgen wij dat hij bij de onderzoekers terecht komt. Graag een briefje erbij met datum, vindplaats en email-adres van de vinder.
Overboord
Brokken paraffine en eventueel andere harde vetten spoelen geregeld aan op het strand. Het zijn restanten die overblijven na het legen van de tanks van transportschepen. De restanten gaan overboord en vervuilen de zee. Uit een eerste inventarisatie van Van Franeker blijkt dat 1 op de 5 noordse stormvogels paraffine of plantaardige vetten in zijn maag heeft. Soms in een behoorlijke hoeveelheid. Omdat niet alles aanspoelt, geven de vogelmagen een beter beeld van het probleem dan de strandvondsten. Van Franeker hoopt op financiering om deze stoffen standaard in zijn onderzoek te kunnen meenemen.
Meer informatie
Wil je meer weten over het onderzoek van Jan Andries van Franeker? Kijk dan hier voor het dossier Plastic afval en het dierenleven op zee.