Het NPO Radio 1 programma ‘Dijkstra & Evenblij ter plekke’ is zondag 9 juli vanaf Texel uitgezonden. De presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra nemen wekelijks het (deels plaatselijke) nieuws van de afgelopen week door. Het was een heel vrolijke avond, ondanks dat er ook zwaardere onderwerpen aan bod kwamen, zoals de op Texel zichtbare effecten van klimaatverandering. Het programma is hier terug te luisteren. Eén van de items ging over ambergrijs, de zeldzame stof die soms door potvissen wordt geproduceerd. Ecomare-conservator Pierre Bonnet is hierover rond 21.45 uur aan de tand gevoeld. Pierre heeft inmiddels heel wat ervaring met het peperdure stofje!
Schat in darmen
Onlangs strandde een potvis op Las Palmas, een van de Canarische Eilanden. Bij het ontleden van de walvis ontdekten de onderzoekers een brok van 9,5 kilo ambergrijs. Een mooie vondst, maar heel wat minder dan de hoeveelheid die in 2012 in de potvis werd gevonden die op de Razende Bol bij Texel aanspoelde. Daarin troffen we maar liefst 83 kilo ambergrijs aan! Sindsdien staat conservator Pierre Bonnet bekend als ambergrijs-expert. Ambergrijs is een heel dure stof, die gebruikt wordt als geurdrager in exclusieve parfums.
Scherpe inktvisbekjes
Ambergrijs wordt gevormd in de darmen van een potvis, als er inktvisbekjes in terecht komen. Potvissen eten inktvissen. Normaal gesproken braken ze de harde, onverteerbare en scherpe bekjes van de inktvissen uit. Maar soms komen ze toch in de darmen terecht. Om te voorkomen dat de bekjes de darmwand beschadigen, wordt rondom de inktvisbekjes ambergrijs geproduceerd. Zo worden ze als het ware onschadelijk gemaakt. In een klont ambergrijs zitten dus altijd inktvisbekjes.