Nieuw onderzoek van Wageningen Marine Research laat zien dat 15% van de dode bruinvissen uit de Noordzee plastic in de maag heeft. In een eerdere studie werd in 7% van de bruinvismagen plastic gevonden. De meeste stukjes plastic die in het nieuwe onderzoek werden gevonden waren klein. Door een nieuwe methode konden ook deze kleine stukjes plastic worden gezien. Daardoor werd duidelijk dat meer bruinvissen plastic binnen krijgen dan eerder werd gedacht.
Niet alleen plastic
In de magen werden naast plastics ook andere door mensen gemaakte materialen gevonden, zoals papier, touw en een vishaak. De onderzoekers denken dat de bruinvissen plastics vooral per ongeluk binnen krijgen wanneer ze dicht bij de bodem vis vangen. In veel gevallen hadden ze met plastic ook ander bodemmateriaal ingeslikt zoals bijvoorbeeld schelpresten, steentjes en half fossiel houtmateriaal.
Geen groot gevaar
De onderzoekers denken dat de mate waarin bruinvissen plastic binnenkrijgen, geen groot gevaar is voor de soort. In veel gevallen ging het om kleine stukjes die waarschijnlijk weinig gezondheidsrisico veroorzaakten.
Zeebodem
De onderzoekers hopen dat voortaan bij alle studies dezelfde methode gebruikt gaat worden, zodat er beter vergeleken kan worden tussen gebieden en tussen jaren. Doordat bruinvissen hun voedsel dichter bij de bodem zoeken dan veel andere diersoorten, geeft het maagonderzoek bij bruinvissen een beeld geven over plastic zwerfvuil op de zeebodem.
Meer weten?
Het wetenschappelijke artikel over het onderzoek is te vinden op de website van Wageningen Marine Research. Op deze website wordt ook een Nederlandstalige samenvatting gegeven.