In 2023 en 2024 worden langs de hele kust van Europa door wetenschappers watermonsters genomen en geanalyseerd. Dit grootschalig maritiem onderzoek wordt gedaan door het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in samenwerking met lokale partners. Op Texel gebeurt dit met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Er wordt gekeken op alle niveaus: van virussen en bacteriën tot dieren en planten. Parallel aan de expeditie zijn er van 28 april tot 1 mei activiteiten voor het publiek bij Ecomare, De Krim en theater De Toegift. Beleef het onderzoek zelf mee!
Publieksactiviteiten
Tussen vrijdag 28 april en maandag 1 mei kunnen bezoekers bij Ecomare, De Krim en theater De Toegift terecht voor allerlei activiteiten:
- Op vrijdag 28 april om 20.30 is iedereen welkom in theater De Toegift in Den Hoorn voor een participatieve lezing van wetenschappers van NIOZ en de EMBL-expeditie. Let op: deze lezing is in het Engels, gratis toegankelijk.
- Op vrijdag 28 en zondag 30 april staan er wetenschappers met een speciale stand in het museum van Ecomare. Bezoekers van Ecomare kunnen dan tussen 10.00 en 15.30 uur door microscopen naar verschillende organismen kijken en uitleg krijgen van de onderzoekers.
- Op zaterdagochtend 29 april is er bij De Krim in De Cocksdorp een workshop gericht op de gezondheid van onze planeet en de connectie tussen mens en aarde.
- Op maandag 1 mei staat de speciale stand van de wetenschappers van 14.00-18.00 uur bij De Krim. Bezoekers kunnen daar door microscopen naar verschillende organismen kijken.
Grote expeditie
De EMBL-expeditie heet TREC – TRaversing European Coastlines. Letterlijk betekent dit: het maken van een doorsnede van de Europese kustlijn. Het doel van de expeditie is tweeledig. Enerzijds gaat het om het in kaart brengen van de kustecosystemen en hun interacties met lokale organismen en ecosystemen. Als tweede wordt de impact van mens en klimaatverandering op deze ecosystemen onderzocht. Er wordt op alle niveaus gekeken, van moleculair- tot ecosysteemniveau. Wetenschappers uit maritieme onderzoekscentra uit alle Europese kustlanden werken mee met het onderzoek. Ook het NIOZ neemt deel in de persoon van Andi Haas. Andi is microbioloog en onderzoeker bij het NIOZ. Hij zal aan zowel de Noordzee- als de Waddenzee-kant van het eiland monsters nemen als onderdeel van de expeditie.
Meer informatie over het publieksprogramma is te vinden op www.nioz.nl/trec.