De vissers zijn onze ogen op zee! We vinden het heel fijn als ze de moeite nemen hun bijzondere vangsten bij ons te melden. Zo stuurde een garnalenvisser ons deze week een foto van een bandzeebrasem. De vis was vlakbij de Razende Bol op een diepte van 12-18 meter in het net gekomen. Een zeldzame vangst, die weer levend overboord is gegaan.
Bijzonder
Bandzeebrasems worden ook wel witte zeebrasems genoemd. De Latijnse naam is Diplodus sargus. De soort komen algemeen voor in de Middellandse Zee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Ook bij Denemarken worden ze gevangen, maar in de Noordzee zijn ze heel zeldzaam. Dat er een zo vlakbij Texel terecht is gekomen, is uitzonderlijk te noemen, aldus bioloog Pierre Bonnet van Ecomare.
Stijgende temperaturen
De laatste jaren is, door de opwarming van de aarde, de temperatuur van het zeewater aan het stijgen. Dit heeft gevolgen voor de visstand in onder andere de Noordzee. Warmteminnende soorten komen er vaker voor, terwijl het voor andere soorten juist te warm wordt. Als de komende jaren vaker witte zeebrasems in de Noordzee worden gevangen, zou dat ook een gevolg van de opwarming kunnen zijn. Bij een enkele vangst is dat niet te zeggen.