Het was waarschijnlijk de eerste keer dat dierenarts David Tijssen een rog onder zijn röntgenapparaat had. Een dode nog wel! David werkte mee aan het onderzoek van roggen- en haaienspecialist Gibbs Kuguru van Wageningen University & Research (WUR). De rog was dan ook geen normaal exemplaar, maar een met een zeldzame afwijking.
Niet normaal
De afwijkende gevlekte rog was onlangs gevangen op de Noordzee door het Texelse vissersschip TX1. De vis had twee punten naast zijn snuit, terwijl de borstvinnen normaal gesproken doorlopen tot aan de kop. Een normaal gevormde rog heeft een driehoekige voorzijde en niet een driepuntige. Vanwege de bijzondere vorm heeft de bemanning van de TX1 hem aan Ecomare gegeven.
Röntgenfoto’s
Onderzoeker Gibbs Kuguru van de WUR is bijzonder geïnteresseerd in de afwijking. Het is een zeldzame misvorming waarvan de oorzaak nog onbekend is. Het röntgenonderzoek heeft aangetoond dat de afwijking in elk geval niet door letsel is veroorzaakt. Kuguru zag op de foto’s twee kleine ruggenwervels in de buikholte van de rog. Als dit embryo’s van de rog waren, zou de onderzoeker daaraan kunnen zien of haar nageslacht dezelfde misvorming had. Daarom sneed hij de vis open. Helaas bleken het de resten van twee zandspieringen te zijn, haar laatste maaltijd.
Oorzaken
Volgens Kuguru kan een dergelijke afwijking verschillende oorzaken hebben:
– Infectie door parasieten
– Artritis
– Letsel
– Tumoren
– Ondervoeding
– Embryonale of aangeboren afwijkingen
Hij gaat aan de hand van de foto’s en genomen monsters verder onderzoek doen aan de vis. Inmiddels is de rog bij Ecomare in een pot met alcohol geplaatst en te zien in het museum.