Wat nu de noordpunt van Texel is, was vroeger een apart eilandje, Eierland. De vuurtoren is opvallend in het landschap aanwezig. Ten zuiden van de vuurtoren liggen de bij vogelaars bekende ’tuintjes’. Aan de Waddenzee tussen de vuurtoren en De Cocksdorp liggen enkele poldertjes en een kweldertje. Tussen De Cocksdorp en de Eierlandse Duinen is het Krimbos aangelegd.
Het eiland Eierland
Het huidige eiland Texel bestond voor 1630 uit twee delen: het oude eiland Texel en het eilandje Eierland. In 1630 werden Eierland en Texel aan elkaar verbonden door de aanleg van de Zanddijk. Vroeger was er op Eierland een grote meeuwenkolonie. De eieren werden er in de 17e en 18e eeuw massaal geraapt. De beheerder van Eierland stuurde jaarlijks circa 30.000 eieren naar Amsterdam. Ze werden gebruikt door de beschuit- en koekbakkers. Later werden ook konijnen in Eierland geteeld. De huiden van de konijnen gebruikte men voor de hoedenmakerij.
De vuurtoren in het noorden van Texel
De vuurtoren op het noordelijke deel van Texel werd in 1864 gebouwd. Dit gebeurde op aandrang van de van Texel afkomstige J.L. Kikkert. Deze notaris was begaan met het lot van de schipbreukelingen. De Eierlandse Gronden waren zeer gevaarlijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het licht door de Duitsers gedoofd. Tijdens de opstand van de Georgiërs in april 1945 heeft een groepje Georgiërs zich in de vuurtoren teruggetrokken. De toren is toen zwaar beschoten door de Duitsers. Na de oorlog is een nieuwe wand om de oude toren gebouwd. Sinds 2003 is de vuurtoren niet meer bemand en sinds 2009 is hij opengesteld voor publiek.
De tuintjes in de noordkop van Texel
In de trektijd blijven veel vogels rondscharrelen in de bosjes en tuintjes rond de vuurtoren. Ze rusten dan uit na een lange tocht over zee of ze aarzelen om de zee over te steken. Er zijn heel zeldzame vogels bij: zwartkopgors, isabelklauwier, steppenklapekster, orpheusspotvogel, baardgrasmus, vale lijster, blauwstaart bijvoorbeeld. Bijna 10% van in Nederland nieuw vastgestelde vogelsoorten is op Texel ontdekt. Vaak was dat hier, bij de tuintjes.
Herinrichting in de noordkop
Staatsbosbeheer heeft in 1998 twee belangrijke aankopen in het noorden van Texel gedaan. Het gaat om de landerijen rond Dorpszicht en Sir Robert Peel. Door deze aankopen liggen de duinen en een hele rij natuurgebieden: de Hanenplas, de Roggesloot, Zeeburg en de Waddenzee tegen elkaar aan. Het is de bedoeling om overgangsgebieden te maken.
Buitendijks tussen De Cocksdorp en de vuurtoren
Tussen De Cocksdorp en het reddingsboothuis ligt een kleine kwelder. Aan de noordkant liggen lage duintjes. Bij opkomend water zijn hier veel wadvogels te zien. Een gedeelte is afgesloten. Hier broeden noordse sterns en dwergsterns. Aan de andere kant van de dijk ligt de polder Wassenaar. Samen met een kleine binnendijkse slenk, het Visje, is deze polder een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Er zijn vaak rotganzen en in de voorzomer bloeien er orchideeën.
Het Krimbos in het noorden van Texel
Tussen De Cocksdorp en de Eierlandse Duinen ligt het Krimbos. Het is in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw aangeplant. Het circa 130 hectare grote bos is bedoeld voor recreatie. Vlakbij liggen grote vakantieparken.
Met ‘De Vriendschap’ naar Vlieland
Een kilometer ten zuiden van de vuurtoren, bij het reddingsboothuis, vertrekt de boot naar Vlieland. De steiger naar het ponton waarvandaan de boot vertrekt wordt ’s winters afgebroken. De veerboot ‘De Vriendschap’ vaart in het hoogseizoen enkele malen per dag. De passagiers komen aan op de Vliehors. De Vliehors-expres, een aangepast legervoertuig, brengt ze naar het Posthuis op Vlieland.
De Hanenplas in het noorden van Texel
Ten zuidwesten van het Krimbos ligt een laag duingebied, de Hanenplas. Het is het restant van de zuidelijke duinen van het voormalige eiland Eierland. In dit gebied broeden soms velduilen. In 1996 is vlakbij een golfbaan aangelegd. Soms vliegen de velduilen over het golfterrein.