Spiekeroog ligt tussen de eilanden Langeoog in het westen en Wangerooge in het oosten, in het Nedersaksische waddengebied. Het heeft een oppervlakte van zo’n 18 vierkante kilometer en is ongeveer 12 kilometer lang. Spiekeroog heeft een authentieke eilandkarakter behouden. Er wonen ongeveer 700 mensen en jaarlijks komen rond de 50.000 bezoekers naar het eiland.
Liever lopen op Spiekeroog
Op het eiland rijden geen auto’s, behalve de brandweer en de ambulance, en fietsen wordt hier ontmoedigd. Je mag je eigen fiets wel meenemen naar Spiekeroog, maar een fietsverhuur is er niet. Een fiets heb je ook niet nodig, want alles is lopend te bereiken. Op één plek na moeten honden op het hele eiland aan de lijn.
Vervoer op Spiekeroog
Spiekeroog is vanuit Neuharlingersiel binnen een uur te bereiken. De boot vaart met hoog water. Bezoekers kunnen hun auto in een garage in Neuharlingersiel parkeren. Spiekeroog is het enige Oostfriese eiland dat niet via de lucht bereikbaar is, al kan de reddingshelikopter er wel komen.
Landschap en natuur op Spiekeroog
Spiekeroog is het meest natuurlijke van de Oostfriese eilanden en wordt daarom ook wel het groene eiland genoemd. Er zijn zowel jonge duinen als heel oude duinen te vinden, en het eiland is vermaard om zin rijkdom aan planten. Bij het dorp ligt een klein aangeplant loofbos. Verder is Spiekeroog bekend om zijn schelpenmuseum, dat meer dan 2000 soorten schelpen in de collectie heeft.
Geschiedenis van Spiekeroog
Een grote scheepsramp bij Spiekeroog in 1854, waarbij 77 mensen verdronken, was de aanleiding voor de oprichting van de Duitse reddingsmaatschappij. Al in de 19e eeuw kwamen er toeristen naar Spiekeroog, maar het waren altijd rustzoekers, die Norderney en andere plaatsen te druk vonden. In de oorlog heeft Spiekeroog weinig schade opgelopen.
WWW