Pellworm ligt midden in de Noordfriese Waddenzee, ten westen van Nordstrand. Het eiland is 38 vierkante kilometer groot. De dijk eromheen is 8 meter hoog en 25 kilometer lang. Er wonen zo’n 1200 mensen op Pellworm.
Ontstaan van Pellworm
Pellworm maakte vroeger deel uit van het gebied rond Strand. Door de verwoestende stormvloed van 1362 verdwenen grote stukken land in zee. Latere stormen zorgden voor een verdere afbraak van Alt-Nordstrand, en na een stormvloed in 1634 ontstonden de eilanden Pellworm, Nordstrand en de hallig Nordstrandischmoor. In de daarop volgende jaren begonnen de bewoners het land weer in te polderen.
Vervoer op Pellworm
Tussen Pellworm en de haven van Strucklahnungshörn op Nordstrand vaart een veerboot, waar ook auto’s op kunnen. Er bestaat ook een scheepsverbinding met Husum en Pellworm heeft een luchthaven. Tijdens laag water is het mogelijk om van de dijk bij Westerkoog over het wad naar de Hallig Süderoog te lopen. Deze tocht van 5 kilometer mag alleen onder begeleiding plaatsvinden. Het ‘Schutzstation Wattenmeer’ organiseert deze tochten.
Natuur en landschap op Pellworm
Pellworm heeft geen duinen en stranden, alleen dijken. Op Pellworm liggen eendenkooien en langs de dijk zogenaamde “Pütten”, bij de dijkaanleg gegraven gaten. Op het eiland ligt ook een laaggelegen brak gebied, dat in de winter helemaal onder water staat. Er zijn 60 boerderijen. De melk van Pellworm is vermaard. Het grootste dorp heet Tammensiel. Rondom het eiland liggen kwelders met schapen, en uitgestrekte wadden.
Geschiedenis van Pellworm
Vanaf de 7e eeuw kwamen de Friezen zich in het gebied vestigen, ook op de plek waar nu Pellworm ligt. Na de vele overstromingen werd Pellworm snel bedijkt, al in de 17e eeuw. In de eeuwen daarna kwamen er verschillende polders bij. De 18e eeuw was een slechte tijd op het eiland, door ziekten en nieuwe overstromingen. In die tijd is de Friese taal van het eiland verdwenen. Pellworm is altijd een eiland van boeren geweest. De eerste toeristen kwamen pas rond 1900 naar Pellworm. Nu is toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Het “Nordseeheilbad” trekt veel bezoekers.
Bezienswaardigheden op Pellworm
De vuurtoren van Pellworm is te bezichtigen. Hij is 90 jaar oud en 35 meter hoog. Het eilandmuseum verhaalt over de geschiedenis, de vele overstromingen en verdronken dorpen, en over de Waddenzee.
Tradities op Pellworm
Net als op de andere Noordfriese eilanden bestaat op Pellworm de traditie van het het “Biikebrennen” op 21 februari, waarbij grote vuren worden aangestoken. Op oudejaarsavond lopen kinderen de huizen langs met de “Rummelpott”, een primitief muziekinstrument. Na een liedje krijgen ze snoep of geld. Ringsteken te paard is populair op Pellworm.
WWW