Langeoog ligt tussen de eilanden Baltrum in het westen en Spiekeroog in het oosten, in het Nedersaksische waddengebied. Het heeft een oppervlakte van zo’n 20 vierkante kilometer. Het eiland is 11 kilometer lang en gemiddelde 1,5 kilometer breed. In de Tweede Wereldoorlog stond op Langeoog een Duitse raketinstallatie. Daardoor is de westkant van het eiland zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Het eiland is nu nagenoeg autovrij. Er wonen tegenwoordig zo’n 2100 mensen. Per jaar bezoeken 100.000 mensen het eiland.
Vervoer op Langeoog
Langeoog is met de veerboot vanaf Bensersiel te bereiken. De boot vaart bij hoogwater en doet er 45 minuten over om het eiland te bereiken. Bezoekers kunnen hun auto in de parkeergarage in Bensersiel stallen. Ook met het vliegtuig is Langeoog bereikbaar. Er zijn fietsvrije zones in het hoogseizoen.
Landschap en natuur op Langeoog
Langeoog heeft een zomerpolder met een lage dijk, en aan de zuidwest- en oostkant kwelders. Er broeden veel kluten en tureluurs. Aan de westkant is de ontwikkeling van de duinen van west naar oost goed te volgen.
Geschiedenis van Langeoog
Langeoog is eeuwenlang geteisterd door overstromingen. In 1717 brak het eiland zelfs in twee stukken. Er woonden tot in de 19e eeuw ook maar weinig mensen op het eiland. Maar in de tijd van Napoleon zaten er maar liefst 200 soldaten op Langeoog. Lange tijd kwamen er geen toeristen. De eilanders leverden alleen meeuweneieren aan Norderney, voor de toeristen. Pas toen er een zeebad en een ziekenhuis werden gebouwd, kwam het toerisme op gang. De beroemde zangeres Lale Andersen, die in de oorlogstijd het lied ‘Lili Marlene’ zong, ligt op Langeoog begraven.
WWW