Noordfriesland ligt aan de westkant van Sleeswijk-Holstein, van de Deense grens tot aan de rivier de Eider. De streek heet zo omdat zich hier in het verleden veel Friezen hebben gevestigd. Hier en daar wordt nog een Fries dialect gesproken. Het schiereiland Eiderstedt in het zuiden behoort voor een deel bij Noordfriesland. De rivier de Eider is de grens tussen Noordfriesland en Dithmarschen. Pellworm, Nordstrand, Amrum, Föhr, Sylt en de Halligen zijn Noordfriese eilanden.
Ontstaan van de regio Noordfriesland
De zandgronden van Sleeswijk-Holstein zijn tijdens de op één na laatste ijstijd, het Saalien, ontstaan. Tijdens de daaropvolgende ijstijd, het Weichselien, schoof het ijs er nog een keer overheen. Na de laatste ijstijd steeg de zeespiegel en ontstonden aan de rand van de zandgronden grote kleivlaktes. Toen de zeespiegel nog verder steeg werden deze kleivlaktes overstroomd, waardoor de eilanden voor de kust ontstonden.
Geschiedenis van de regio Noordfriesland
Rond het jaar 800 is Noordfriesland vanuit zee door Friezen gekoloniseerd. Ze kwamen uit de streek waar nu Nederlandse provincie Friesland ligt. De Friese kolonisten vertrokken naar het noorden omdat daar de Franken bezig waren land te veroveren. Eerst vestigden ze zich aan de kust. Pas zo’n 200 jaar later werd ook het vasteland gekoloniseerd. De Friezen dreven handel en deden aan landbouw. Veel dorpen ontstonden op de rand van de hoger gelegen zandgronden. Van hieruit werd de kleigrond bewerkt. De mensen op de kleigronden woonden op terpen en later in polders. Noordfriesland heeft veel geleden onder stormvloeden.
Natuur en landschap in de regio Noordfriesland
Het vasteland van Noord-Friesland bestaat voor een flink deel uit moerasgebied. Een ander deel bestaat uit zandige stuwwallen uit de ijstijden. Westelijk ligt de Waddenzee met de eilanden. De kust bestaat voornamelijk uit dijken, maar bij Hattstett is een klif. Achter de dijken liggen kwelders. De Stolberg bij Bredstedt is het hoogste punt van Noord-Friesland, 44 meter. Vroeger woonden mensen hier op terpen, die nog hier en daar te zien zijn.
Eiderstedt, regio Noordfriesland
Het schiereiland Eiderstedt is 30 kilometer lang en 15 kilometer breed. Het bestaat uit een oud moerasgebied en polders aan de noord- en oostrand. Aan de westkant liggen duinen en stranden. Door het toerisme is daar veel van het oorspronkelijke landschap en de natuur verloren gegaan. De duinen zijn door de sterke wind landinwaarts geblazen, het moeras in. Daardoor ligt daar een ongewone opvolging van gebieden: Van zee af eerst strand, dan kwelder, dan duinen, dan moeras.
Tümlauer Bucht, regio Noordfriesland
De Tümlauer Bucht is een beschutte baai in de Waddenzee met kwelders en wad. Doordat er maar weinig zand in waait is de plantengroei bijzonder. Rotganzen, brandganzen en smienten komen er graag.
WWW